Bezbrižno sunčanje

27. May. 2009.   //   Autor:   //   Nega tela, Sunčanje, Zdravlje   //   No Comment

Dobro i zdravo preplanuti znači ujedno sačuvati kožu nežnom, glatkom i mladenačkom.

 

Preplanuli bez rizika

 

ljeto-suncanje2Leto je vreme odmora i aktivnosti na otvorenom, ali boravak na otvorenom znači i izlaganje sunčevim zracima. Izlaganje UV zracima (posebno UVB) može uzrokovati opekotine na koži, pa čak i rak kože. Koža vrlo dobro beleži  sve uticaje i svaki trenutak na suncu. Većina osoba već do 18. godine doživi do 80% celokupne izloženosti suncu.

 

Zato je bitno da kožu zaštite na pravi način. Korištenje proizvoda za zaštitu kože od sunca može smanjiti mogućnost opekotina, ali često vam ne pomaže kod drugih štetnih uticaja UV zraka, poput preranog starenja kože. Prema istraživanjima stručnjaka, redovnom upotrebom sredstava za zaštitu od sunca smanjujemo mogućnost nastanka najčešćih vrsta kožnog raka za čak 78%.

 

Svi proizvodi za sunčanje imaju na nalepnici napisan zaštitni faktor (SPF).  Zaštitni faktor označava koliko dugo se možete izlagati sunčevim UVB zracima pre nego se pojavi minimalno crvenilo (eritem), u odnosu na kožu koja nema nikakvu zaštitu.  Drugim rečima, SPF pokazuje koliko dugo se možete izlagati suncu pre nego što pocrvenite.

 

Nakon koliko izlaganja će koža pocrveneti, zavisi o njenom tipu. Po pravilu svetlija koža pre izgori od tamnije. Imate li tip kože koja će nakon 20 minuta izlaganja suncu bez zaštite pocrveneti, tada ćete se, uz pravilno nanesen proizvod za sunčanje sa SPF 15, moći sunčati 300 minuta (15 puta duže)  bez da izgorite.  No ovo ne znači da vam je koža zaštićena od svih štetnih posledica UV zračenja.

 

Uz zaštitnu kremu nećete pocrveneti, ali  možda već imate neka druga oštećenja na koži. Budući da SPF faktor označava samo zaštitu od UVB zračenja, bitno je da odaberete proizvod sa „širokim sprektrom“ zaštite, koji će vas štiti i od UVA zraka (mora biti posebno označeno na proizvodu).

 

Evo nekih od proizvoda za zaštitu kože od sunca:

 

DNAge_kutijaNIVEA SUN DNAge Anti-Age krema za sunčanje 

 

Zaštita SPF 30

 

Sadrži aktivnu folnu kiselinu, prirodni vitamin koji štiti DNA i stimulira obnavljanje kože.

Lagana formula zadržava vlažnost, pa stvara mek i prijatan osećaj na koži.

Krema se brzo upija, ne masti kožu i sveže miriše.

Ova krema za dnevnu upotrebu sprečava nastajanje pega i bora uzrokovanih suncem.

Posebno je namenjena za područje lica, ruku i dekoltea koje štiti od preteranog izlaganja suncu i mogućih promena na koži.

 

NSU-LightFeeling_SF50_UKNIVEA SUN Light Feeling losion za sunčanje 

 

Zaštita SPF 50

 

Sadrži laganu formulu koja ne stvara lepljiv osećaj, ne masti kožu i ne ostavlja vidljive tragove na njoj.

Losion se lako nanosi i brzo upija, a sadrži koži srodne hidramine koji joj pružaju potrebnu hidrataciju.

Osim kombinacije UVA/UVB zaštitnih filtera koji štite od opekotina izazvanih suncem i preranog starenja kože, ovaj vodootporni losion sadrži i prepoznatljv NIVEA Sun miris.

 

NIVEA SUN Hidratantni losion za sunčanje

 

SPF 10 i 15

Sadrži negujuću formulu koja sadrži koži srodan hidramin koji dubinski i dugotrajno hidrira kožu čineći je mekom i elastičnom. Uravnoteženi sastav UVA i UVB filtera štiti zdravlje kože.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka