Muškarci su sa Marsa žene su sa Venere

2. Jul. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Ljubav, O muškarcima   //   No Comment

marsZamislite da su muškarci s Marsa, a žene s Venere. Nekada davno, Marsovci su, gledajući kroz svoje velike teleskope, otkrili Venerijanke.

 

 

Već prvi pogled bačen na lepe Venerijanke probudio je u njima osećanja koja nikada  nisu imali. Pošto su se Marsovci na prečac i žestoko zaljubili, sagradili su moćne brodove i odleteli na Veneru.

Venerijanke su ih docekale raširenih ruku. One su dugo već predosećale da ce konačno doći i taj toliko ocekivani dan. Srca su im se otvorila prema Ijubavi koju nikada pre toga nisu osetile.

Ljubav između Venerijanki i Marsovaca bila je magična. Uživali su u zajednickom životu, čineci stvari zajedno, deleći skupa ono što imaju. Pošto su bili s razlicitih svetova, s radošcu su otkrivali razlike, koje su ih krasile. Provodili su dane i mesece upoznavajući jedni druge, istražujuci i shvatajući razlicitost svojih potreba, težnji i ponašanja. Godinama su živeli zajedno, u sreći i harmoniji.

Tada su odlučili da odlete na Zemlju. U početku je sve biio divno. Ali uticaj zemljine atmosfere uzeo je svoj danak i jednoga dana svi su se probudili s čudesnim oblikom gubitka pamćenja -selektivnim gubitkom pamćenja.
I Marsovci i Venerijanke zaboravili su da su s razlicitih planeta i da bi s toga, sasvim normalno, trebalo da budu razliciti. Tog jutra je sve što su naucili o međusobnim razlikama jednostavno bilo izbrisano iz njihovih sećanja. Od tog dana muškarci i žene su u svađi.

 

Dobre namere nisu dovoljne

 

Magično je biti zaljubljen. Čovek se tad oseća beskrajno srećno kao da ce Ijubav trajati zauvek. Obično naivno poverujemo da se razlikujemo od svojih roditelja ili okoline, da smo oslobođeni nesporazuma koji dolaze kada Ijubav zgasne, uvereni smo da nam je suđeno da zauvek živimo u harmoniji i sreći.

Ali magija polako izvetri i svakodnevni život preuzme stvar u svoje ruke, odjednom iznikne činjenica da muškarac i dalje očekuje da žena razmišlja i reaguje kao muškarac, a žena očekuje da muškarac oseća i ponaša se kao žena. Bez jasnog poimanja naših različitosti nećemo ni stići da shvatimo jedno drugo. Postaćemo suviše zahtevni, uvredljivi, počećemo oštro da sudimo bivajući sve manje tolerantni.

I s najboljom željom da Ijubav potraje, ona ce na naše oči početi da odumire. Problemi naviru sa svih strana. Grade se zidovi odbojnosti. Komunikacija biva prekinuta. Nepoverenje raste. Počinju maltretiranja i odbacivanja.

a-happy-coupleMagija Ijubavi nestaje.

Pitamo se:

Kako se to dogodilo?

Zašto se to dogodilo?  i

Zašto se to dogodilo baš nama?

Da bi dali odgovore na ova pitanja neki od najvećih umova čovecanstva smišljali su čitave fiiozofske i psihološke sisteme. Ali stari obrazac nije prestao da se ponavlja. Ljubav umire. To se događa svakome.
Svakoga dana milioni usamijenih pojedinaca daju se u potragu za partnerom s kojim bi mogli da podele to slatko, Ijubavno osećanje.

 

Svake godine, miliioni parova sjedinjuju se i u ljubavi i potom bolno rastaju jer su izgubili to dragoceno Ijubavno osećanje. Od onih koji uspeju Ijubav da održe dovoljno dugo da bi skiopili brak, polovina se ubrzo razvodi. Od onih koji ostaju zajedno, pretpostavljamo da najmanje polovina nije zadovoljna. Oni ostaju skupa usled vernosti, zbog obaveza ili straha od novog pocetka.

 

Zaista je veoma mali broj Ijudi sposoban da živi i obogaćuje se u Ijubavi. Medutim, i to se događa. Kada su muškarci i žene u stanju da poštuju i prihvate međusobne razlike tada njihova Ijubav ima priliku da procveta.

 

Kada su muškarci i žene u stanju da poštuju i prihvate međusobne razlike tada njihova Ijubav ima priliku da procveta.

 

Shvatajući skrivene razlike suprotnog pola mi možemo daleko uspešnije da primamo i dajemo Ijubav koju gajimo u svojim srcima. Poklanjajući odgovarajuću pažnju i prihvatajuci naše razlike možemo doći do prihvatljivih rešenja čak i onda kada možda ne dobijemo baš ono što smo želeli. I što je najvažnije, možemo da naučimo kako da volimo i podržimo one do kojih nam je zaista stalo.

Ljubav je zaista magična i ta magija može da potraje samo ako uvek imamo na pameti razlike između muškaraca i žena.

 

Odlomci iz istoimene knjige Džona Greja

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka