Oprez sa kozmetikom

12. Jul. 2009.   //   Autor:   //   Kozmetika, Lifestyle, Make-up, Zdravlje   //   No Comment
Štetne supstance ne nalaze se samo u hrani i piću već i u svakodnevnim kozmetičkim preparatima koje koristiš za negu kose i kože. Poznato je da je ljudska koža živi organ koji prilično dobro upija kozmetiku, a neke njene sastojke odvodi čak i do krvi.

 

 

 

 

Zato pre kupovine nekog kozmetičkog proizvoda prouči njihov sastav, a obavezno izbegavaj sledeće sastojke: Sodium lauryl sulfate u šamponima ili proizvodima za kosu jer mogu da izazove iritaciju očiju i kože, gubitak kose i alergijske reakcije, a sumnja se da uzrokuje oštećenja jetre i metabolizma.

 

 

Zatim kombinacija Sodium lauryl sulfate i TEA, DEA ili MEA u proizvodima za kosu jer se radi o kancerogenim jedinjenjima. Opasan je i Methylparaben, koji se koristi i kao dezinfekcijsko sredstvo u raznim kozmetičkim proizvodima.

 

 

To su umetnuti mirisi i arome koje se povezuju sa čitavom paletom zdravstvenih problema (slabe imunološki sistem, izazivaju glavobolju, probleme sa sinusima, čak i astmu). Neki naučnici čak smatraju da su parfemi štetniji za zdravlje od dima cigarete!

 

 

Zato je najbolje da koristiš proizvode na kojima piše “No Parfume” i koji sadrže samo prirodne sastojke ili oni čine barem većinu. Isto tako, sastojci Dibutyl phthalate (DBP) ili Diethylhexyl phthalate (DEHP) remete hormonsku ravnotežu u telu, a navodno mogu da oštete i razvoj bebe u materici.

 

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka