Sve o fitnesu

15. Jul. 2009.   //   Autor:   //   Fitnes, Mršavljenje   //   No Comment
Kada govorimo o fitnesu, tada zapravo govorimo o fizičkoj vežbi koja podiže i održava fizičko kao i celokupno zdravlje.

 

Želela bih da se u predstavljanju ove stranice i teme osvrnem naravno na sam početak i na definisanje pojma fitnesa, uzimajući u obzir da je danas ovaj termin u širokoj upotrebi, ponekad i pogrešno, te nije na odmet da započnemo naše druženje upravo na ovaj način…

 

Sam opšti pojam u bukvalnom prevodu na naš jezik označava fizičko zdravlje ili stanje fizičkog zdravlja, što podrazumeva stanje i funkcionisanje srca, krvnih sudova, pluća, mišića, kao i mogućnost da bez problema obavljamo sve dnevne obaveze bez zamora i tegoba.

 

Fitnes se deli u pet kategorija: aerobni fitnes, mišićna snaga, mišićna izdržljivost, fleksibilnost, stanje (morfologija) tela. Dakle, fizičko zdravlje se ogleda u pokretljivosti, ravnoteži, izgledu tela, refliksima, fleksibilnosti, brzini, izdržljivosti, kordinaciji, kardiovaskularnoj izdržljivosti. Kada govorimo o fitnesu, tada zapravo govorimo o fizičkoj vežbi koja podiže i održava fizičko kao i celokupno zdravlje. Vežbanje utiče na tri nivoa a to su fizički, mentalni i emocionalni.

 

Vežbanjem jačaš mišiće i kardiovaskularni sistem, predupređuješ mnoge hronične bolesti, gojaznost, bolesti srca, dijabetes, depresiju, održavaš fizičko zdravlje, stanje kostiju, jačanje imunog sistema, pokretljivost zglobova, funkcije mozga, pamćenje. Vežbe delimo po učinku to jest efektu koje imaju na celokupno zdravlje:

 

1. Tegljenje – vežbe za fleksibilnost, za pokretljivost mišića i zglobova, vežba u kojoj ciljano istežemo mišiće da bi poboljšali mišićnu elastičnost i tonus.

 

2. Aerobne vežbe – za povećanje kardiovaskularne izdržljivosti – trčanje, šetanje, plivanje, biciklizam, tenis, planinarenje.

 

3. Anaerobne vežbe – za povećanje mišićne snage i izdržljivosti u kratkom vremenskom intervalu-sprint, podizanje tegova.

 

Dakle, benefiti od vežbanja su mnogobrojni ali sami rezultati takođe zavise od više faktora, a to su pravilna ishrana, pravi izbor programa treninga, istrajnost, upornost i naravno genetski faktor!

 

Izvor: Ženski Kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka