Pet mitova o vežbanju

12. Dec. 2009.   //   Autor:   //   Fitnes, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

 

Rešila si da doteraš liniju? Bravo – pročitaj neke od najčešćih zabluda vezanih za treniranje i postizanje dobrih rezultata

  • Više sati vežbanja – bolji rezultati

Baš kao i u većini drugih stvari, ni kod vežbanja nije fora u kvantitetu, već u kvalitetu. Bitno je da vežbaš pametnije, a ne teže i u tome je sva mudrost. Nema potrebe da se seliš u teretanu, već je dovoljno da dok vežbaš – to radiš punim kapacitetom. Naravno, ne smeš da zaboraviš ni na odmor, koji zapravo predstavlja vreme kada tvoji mišići rastu.

  • Za vrhunski rezultat nužna i vrhunska oprema

Što jednostavnije – to bolje, osnovno je pravilo kada je reč o opremi za vežbanje. I tu nema apsolutno nikakve dodatne filozofije, kao ni razlog da trošiš ogromne sume novca. Važna je samo tvoja želja da postigneš dobre rezulate.trbusnjaci

  • Ako prestaneš, mišići se pretvaraju u salo

Greška, jer isto kao što se salo ne može pretvoriti u mišiće, tako se ni mišići ne mogu pretvoriti u salo. Pritom je sva mudrost u sledećem: ako želiš da napumpaš mišiće, moraš unositi više kalorija nego što ih sagoriš, a ako želiš da se rešiš sala, moraš sagoreti više kalorija nego što uneseš.

  • Ako su tvoji roditelji gojazni, bićeš i ti

Iako gojaznost jeste i stvar genetike, razloga za predaju borbe s viškom kilograma nema. Jer, puno je toga što ti možeš uz malo truda da promeniš. Pobedi potrebu i naviku da svako malo uživaš u kaloričnim grickalica dok sediš ispred TV ekrana, izbaci svu nepotrebnu i pritom nezdravu hranu iz svog jelovnika, redovno vežbaj i videćeš da ti genetika (kako god nepovoljna po tebe bila) baš i ne može puno nauditi.

  • Uvek vežbaj maksimalno

Vežbati do granica izdržljivosti baš i nije najbolji način. Kao i u svemu drugom, ni u sportu ne bi trebalo preterivati, te nastoj da uvek svom telu ostaviš dovoljno vremena da se oporavi. Sve je u kombinaciji, a u idealnoj varijanti trebalo bi da se smenjuju dan vežbanja pun gas i drugi kada ćeš trenirati u nešto laganijem ritmu.

Izvor: Žesni kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka