Seks tokom trudnoće

30. Jan. 2010.   //   Autor:   //   Lifestyle, Ljubav, Sex, Trudnoća, Zdravlje   //   No Comment

Seksualni odnosi u trudnoći za neke žene su uobičajena stvar, dok drugima predstavljaju izvor briga, a ne zadovoljstva. Pročitajte ovaj tekst i otklonite svaku sumnju jednom zauvek.

trudnoca 002 Seks tokom trudnoće

Ukoliko vam je trudnoća zdrava, a lekar vam nije izričito napomenuo – seks u trunoći je dozvoljen, kažu stručnjaci. Štaviše, očekivan, budući da u ovom periodu vaše telo predstavlja pravu erupciju hormona i veoma je osetljivo. Hormoni estrogen i progesteron proizvode se u drastično većim količinama, zbog čega žena oseća mnogo veću potrebu za seksom.

Tokom tih devet meseci, telo proizvodi čak 20% više krvi, zbog čega su vam usne, vagina, klitoris, grudi i bradavice dobro prokrvljene i nabrekle, samim tim i senzitivne. U ovakvim okolnostima možete očekivati da vam orgazmi budu lakše dostupni, ali i mnogo intenzivniji.

 

trudnica seks Seks tokom trudnoćePitanje bezbednosti bebe najviše muči većinu trudnica, mada sasvim bezrazložno. Vaš plod je tokom seksa potpuno zaštićen, budući da je okružen amnionskom tečnošću, unutar čvrstog mišićnog zida materice. Osim toga, štiti ga i čep koji se nalazi u grliću materice, na bezbednoj udaljenosti od vagine.

Jedan od mitova glasi i da orgazam može izazvati pobačaj ili prevremeni porođaj, što nema veze sa istinom. Tokom seksualnog vrhunca, vaša materica pravi veće kontrakcije nego inače, ali to nisu one kontrakcije koje mogu da izazovu porođaj. Beba svakako oseća te kontrakcije, ali u pozitivnom smislu, jer joj prijaju, baš kao i dobro raspoloženje koje posle seksa izazivaju hormoni. Ukoliko primetite da se beba posle toga drugačije ponaša, ne brinite. Stručnjaci kažu da je to jer seks deluje na plod individualno, neke bebe se primire a neke uznemire.

Kada su u pitanju stvari na koje treba da obratite pažnju, najpre ne zaboravite da trudnoćom niste zaštićeni od polno prenosivih bolesti. Ukoliko vaš partner ima kondilome, hlamidiju ili herpes, neophodno je da se zaštitite kondomima.

Seksualna poza je druga bitna stvar, ne zato što će vas neka povrediti, već jer vam neće svaka biti udobna. Morate imati na umu da vam stomak raste i biti kreativni, pa zato birajte pozu sa strane (oboje ste na boku), pozu kada ste vi na muškarcu, okrenuti licem ili leđima i slično.

Važno je da ne dozvolite da trudnoća utiče na vaš seksualni život i ne zapostavite partnera, koji i sam mora da se privikne na promene u vašem telu i činjenicu da ćete biti majka njegovog deteta.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka