Prolećna nega suve kože

19. Mar. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

Napokon! Ode nam zima! Proleće je period kad suva koža traži specijalnu negu jer je tokom prošlog perioda mnogo trpela. Zbog hladnog i vlažnog vazduha gubila je otpornost te je tako podložna opasnim promenama. Evo kako joj treba pomoći.

Čim prođe zima, sve vlasnice suve kože primate promene na njoj. One se odnose na sitne bore, pojavi se svrab, osećaj peckanje i znatno perutanje. Neke osobe su podložnije pojavi suve kože od drugih (genetska osnova, godine starosti), ali i loše životne navike koje se često ponavljaju presudne su u razvoju neprijatnih simptoma.

Neadekvatna odeća i sredstva za higijenu i negu kože, često kupanje u pretoploj vodi, loša ishrana i nedovoljan unos tečnosti tokom dana ali i pušenje su subjektivni, a nizak nivo atmosferske vlage (pregrejane prostorije, sunčanje u solarijumu, nagle promene temperature, vetar i centralno grejanje) pa i stres objektivni su faktori koji potspešuju isušivanje kože.

Neke od ovih faktora možemo ublažiti a neke i potpuno otkloniti, jednostavnom korekcijom loših navika.

Razni sastojci sredstava za higijenu i negu čest su uzrok problema sa kožom, tako da preporučujemo da se o njima konsultujete s svojim apotekarom, kozmetičarkom jer oni najbolje znaju satav proizvoda koji se koriste u preventivi i terapiji.

Nažalost, nisu svi proizvodi koji se nalaze u prodaji sasvim bezbedni. Dobar primer daju ftalati.
Ftalati čine grupu hemijskih jedinjenja koja se koriste kao omekšivači. Sastojci su velikog broja proizvoda. Ima ih u igračkama, plastičnim podovima i zidnim tapetama, detergensima, uljima za podmazivanje, proizvodima za pakovanje hrane, farmaceutskim preparatima, proizvodima za ličnu negu itd. Njihova toksičnost nije sporna, tako da je parlament Evropske Unije zabranio upotrebu ftalata (DHEP, DBP, BBP, DINP, DIDP i DNOP).

Izbor je na vama

Zato, drage moje, evo nekoliko saveta kako da pomognete svojoj suvoj koži. Naravno, prvo treba da znate šta stavljate na lice. Odaberite neku veoma hidratatnu kremu koja će prijati vašoj koži. Nemojte gledati na cenu, sve je posle skuplje. Kvalitetna hidratantna krema daće vašoj koži potrebnu vlažnost i hranu.

Nastajte da spavate bar sedam sati dnevno. Vašoj koži neophodan je odmor.

Izbegavajte pretoplu vodu za tuširanje i kupanje. Ako već ne možete bez vrelog tuša, neka to ne bude češće od jednom nedeljno. Pretopla voda isušuje kožu, a to vam nije cilj.

Redovno stavljajte masku na lice koja će vašoj koži pružiti vlažnost i hranljive sastojke.

Ako ste pobornik raznih inhalacija, obavezno posle njih kvalitetno namažite celo lice i dekolte. Preporučujemo vam inhalaciju gde će kamilica dominirati. Ona je bogata eteričnim uljima neophodim važoj suvoj koži.

Pore se rašire za vreme inhalacije, što je dobro jer, tako na povšinu kože izlaze nečistoće. Očisitite lice od nečistoća, najbolje hidratatantnim mlekom, obavezo tonizirajte lice te ga nahranite hidratantnom kremom koju već koristite.

Ovaj kućni spa prijaće svakoj suvoj koži posle zime.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka