Ubrzajte metabolizam u četiri jednostavna koraka

20. Mar. 2010.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

zdrava dijetaGojite se iako ne preterujete s hranom? I za to postoji rešenje!
Poznato je da osobe sa sporim metabolizmom troše mnogo manje kalorija od onih koji s tim nemaju problema.
To je jedan od razloga zbog kog se goje, iako u suštini ne jedu obilno. Ali, metabolizam se može ubrzati. Evo kako…

Česti i raznovrsni obroci

Jedan od načina da pokrenemo metabolizam jesu česti obroci. Tako prisiljavamo probavni trakt da se uključuje više puta, a samim tim i da više radi. Ali, da bi metabolizam bio kako treba, moramo paziti i na ono što jedemo. Birajte hranu bogatu belančevinama a siromašnu masnoćama, poput pilećeg ili ćurećeg belog mesa.

Krećite se

Organizam treba naviknuti na stalan rad. Treba se kretati najmanje tri i po sata nedeljno, odnosno pola sata na dan. Redovno vežbanje ubrzava metabolizam pa telo i u mirovanju troši više kalorija.

Dijeta usporava metabolizam


Preskakanjem obroka ili smanjivanjem porcija na minimum može se za nedelju dana izgubiti nekoliko kilograma, ali tokom dužeg vremena to je kontraproduktivno. Osobe koje povremeno uvode drastične dijete za mršavljenje, a posebno one koje gladuju a zatim se prejedaju, mogu poprilično poremetiti svoj metabolizam. Zato se radije odlučite za pravilnu ishranu nego za pogrešnu dijetu koja vam može još više pogoršati stanje.
Bolje je da ubrzate metabolizam tako što ćete nakon svakog obroka popiti čašu mlake vode u kojoj je isceđen jedan limun. Vredi pokušati.

Više aerobnih aktivnosti


Odaberite sport koji traži dugotrajniji napor, poput plivanja, trčanja, vožnje bicikla, ali i vožnje rolera, jer je to odličan način da organizam radi kako treba. Važno je vežbati najmanje dvadeset minuta bez prestanka. Aerobni sportovi ubrzavaju metabolizam i omogućuju telu da sagoreva energiju još neko vreme nakon vežbanja.
Odlične su i vežbe s tegovima, najmanje triput nedeljno, jer učvršćuju mišiće, koji su pravi gutači kalorija, a mišićne ćelije po svojoj prirodi troše mnogo energije čak i kad organizam miruje.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka