Ubice kalorija su ?

3. May. 2010.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje   //   No Comment

Hrana, odluke i aktivnosti koje pomažu pri mršavljenju.

Put do savršene linije obložen je kamenjem. Nijedna dijeta ne garantuje dugotrajnu vitkost, a napadi gladi i želja za slatkim ne nestaju ni uz najveći trud. Ubice kalorija imaju pozitivan učinak na mršavljenje ili zadržavanje telesne težine, pa bi ih trebalo jesti/raditi što češće.

Alge

Najbolje su zelene alge kao prilog povrću. Sadrže vitamine C i B i vlakna koja daju osećaj sitosti. Telo opskrbljuju sa jodom koji se ravno obračunava sa kalorijama. Vitamin B ima važnu ulogu za metabolizam.

Jabuke

Osim vitamina C, sadrže lako probavljive ugljene hidrate i pektin koji podstiče probavu i pomaže u snižavanju nivoa holesterola.

Cantaloupe-melon-001Dinja

Danas se uglavnom koristi za tretman dijabetesa. Prema istraživanjima, dinja u telu aktivira lučenje hormona koji se stvara u masnom tkivu i koji zajedno sa drugim hormonima utiče na regulaciju osećaja gladi i sitosti.

Preskakanje večere

Utiče na hormonsku ravnotežu i podstiče razgradnju masnog tkiva. Bez večere luči se veća količina hormona rasta, a  javlja se ako večeru preskočite samo dva puta nedeljno.

Aminokiseline

Triptofan, fenilalanin, leucin, lizin, valina, treonin, metionin i izoleucin ključne su aminokiseline koje se u telo unose hranom. Sadržane su u ribi (posebno u tunjevini), lešnicima, mesu, pirinču, pasulju, mleku, jajima i krompiru.

Sport

Bilo koji oblik telesne aktivnosti bolji je za duh i telo od sedenja i ležanja.

Korišćenje mozga

Bilo kakav rad sa velikom dozom koncentracije naporan je za moždane ćelije, ali i za celo telo pa podstiče trošenje kalorija.

Grejpfrut

Topi masti, a najveći učinak se postiže kod konzumacije grejpfruta koji još nije potpuno sazreo. Dovodi do bolje prokrvljenosti i igra veliku ulogu u smanjenju telesne težine.

Hidroksicitrat

HCA (hydroxy citric acid) ima hemijsku strukturu sličnu limunskoj kiselini. Smanjuje apetit, pogotovo želju za slatkim, odnosno stručnim rečnikom – redukuje konverziju ugljenih hidrata u masti. Prodaje se u obliku kapsula.

Đumbir

Koren svežeg đumbira sadrži eterična ulja. Sličan je čiliju jer ‘zagreva’ telo, povećava proizvodnju sokova za varenje i žuči, pa tako pozitivno deluje na celi sistem za varenje.

bobice-glavna2Ribizle

U 100 grama ribizli sakriva se 36 grama vitamina C i samo 24 kalorija. Osim toga, ribizle sadrži magnezijum, kalijum i gvožđe, a konzumacija daje osećaj sitosti i pridonosi mršavljenju.

Kalcijum

Kalcijum je važan za kosti i zadužen je za aktivaciju enzima i hormona čime stvara ravnotežu u organizmu. Istraživanje pokazuje sledeće: uz 1000 miligrama kalcijuma telesna težina se smanjila za 0,4 kilograma bez da je došlo do drugih promena u načinu ishrane.

kofein2Kofein

Stimuliše središnji nervni sistem i povećava sagorevanje masti. Naime, masti se uz pomoć kofeina razgrađuju i postaju izvor energije telu bez da se talože.

Jagnjetina

Jagnjetina sa 800 ml L-karnitina na 100 grama je jedan od najboljih izvora za ‘skidanje masti’. Osim toga jagnjetina sadrži puno proteina, a malo masti. L-karnitin je aminokiselina zadužena za iskorištavanje dugolančanih masnih kiselina kao izvora energije i nalazi se u brojnim preparatima za mršavljenje.

Magnezijum

Uključen je u više od 300 procesa u telu, a između ostalog igra veliku ulogu u ćelijskoj deobi. Dovoljna količina magnezijuma osigurava optimalno sagorevanje masti. Odlični izvori magnezijuma su žitarice, krompir, povrće, mleko, riba, banane i narandže.

Omega-3 masne kiseline

Najvažnija nezasićena masna kiselina koja se najviše nalazi u namirnicama životinjskog porekla (losos, tunjevina). Važne su za prevenciju bolesti i prenose ‘loše’ masti iz ćelija do jetre. Između ostalog, spuštaju nivo ukupnih masnoća u krvi.

Paprika

Paprike su bogate vitaminom C čime podstiču sagorevanje masti u ćelijama, jačaju imunološki sastav i ubrzavaju prolazak štetnih stvari kroz telo. Imaju i puno vitamina E čime jačaju odbrambeni mehanizam tela.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka