5 mitova o sunčanju i solarijumu

19. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Solarijum, Sunčanje, Zdravlje   //   No Comment

home-tanning-bedIako se već neko vreme solarijumi zvanično zavode pod kancerogene tretmane, veliki deo kremaške populacije i dalje rado izlaže svoju kožu riziku od melanoma, samo zbog preplanulog izgleda i bronzanog tena. Ovo je samo jedan od razloga prenesem zbog kojeg sam odlučila da vam prenesem, odnosno razbijem, nekoliko mitova o upotrebi veštačkog UV zračenja, kad već kod nas ne postoji neki drugi način da se šira javnost upozna sa ozbiljnošću posledica UV lampi.

Na zapadu se već nekoliko meseci sprovodi praksa oporezivanja korisnika solarijuma (porez poznat pod imenom tanning tax), odakle se sredstva odvajaju za zdravstvene fondove i to u visini od 10% od cene usluge. I pored ovog oblika poreza, i kod njih je veliki broj ljudi „navučen“ na sunčanje u zatvorenom.

Njujorški dermatolog, Dr. Debra Jaliman, podelila je sa svetom istinu i odgovore na 5 najčešćih zabluda kada je u pitanju izlaganje kože UV zračenju u solarijumima. Možda su vam neki od ovih mitova poznati, ali svakako pročitajte. Kremašica je danas u Mythbuster fazonu.

Mit 1: Stvaranje “podloge” u solarijumu je dobra stvar, jer će tako koža biti zaštićenija kada izađete na Sunce.

"Stvaranje podloge u solarijumu vas neće učiniti bezbednijim," kaže Dr. Jaliman. "Kada god crnite, vi oštećujete vašu kožu, jer se tada stvara melanin koji inače nije prisutan u tolikoj meri. Svaki put kada menjate vašu prirodnu boju kože, vi ustvari oštećujete vašu kožu."

citysun_tanning_bed.topMit 2: Solarijumi novije generacije sa više UVA zraka (high UVA) su manje štetni.


"Nijedan solarijum nije manje opasan od ostalih," kaže Dr. Jaliman. "Opasni su svi i svi oni bi mogli prouzrokovati rak kože."

Mit 3: Svetlost u solarijumu je ista kao i Sunčeva svetlost.


To uopšte nije tako. Dr. Jaliman kaže: "UV zraci u solarijumima se sastoje 98% od UVA zraka. UV zraci koji dolaze od Sunca su i UVA i UVB. UVB su zraci koji gore kožu, a UVA su oni koji prolaze duboko u kožu, oštećujući kolagen, elastična tkiva, uzrokujući rak kože, ali i menjajući pigmentaciju. To dovodi do stvaranja melazme i brao fleka," objasnila je.

Mit 4: Sunčanje u solarijumu vas čini da izgledate bolje i zdravije.

Zapravo, solarijum će učiniti baš suprotno. "Sunčanje slabi imunološki sistem, pa ste vi zapravo u većem riziku da se razbolite," kaže Dr. Jaliman, Ono takođe razbija sitne krvne sudove, oštećuje kožu stvarajući grublju površinu, stvara neravnomernu pigmentaciju i uzrokuje bore."

Mit 5: Ako se sunčate na kraće periode, nije štetno.

Ogovor na ovaj mit? Jednostavno: “Ne!"

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka