Alergija na sunce

17. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Sunčanje, Zdravlje   //   No Comment

Većina misli da ako je dobije ne sme napolje nikako, ali to nije istina. Kod ove alergije za razliku od ostalih ne dolazi do reakcije u dodiru sa alergenom, već se dešava imunološka reakcija koja se odražava na spoljašnji izgled kože.

Te promene su plikovi, crvenilo, svrbež zategnutost i hrapavost kože. Simptomi se javljaju nekoliko sati nakon sunčanja a mogu potrajati od nekoliko dana do nekoliko sedmica.
Do ovih pojava dolazi nakon naglog, direktnog, izlaganja suncu nezaštićenih delova tela (vrat, ruke, lice) odmah posle hladnog perioda. Statistike pokazuju da od ove alergije boluje više od 20% ukupnog stanovništva, a da mnogi ne znaju da je to alergija jer promene na koži smatraju normalnom reakcijom na sunce.

Kako se nositi s alergijom?

Ukoliko se radi o hroničom obliku, svakako se treba obratiti dermatologu, koji će provesti fototerapiju (pre sezone sunčanja) i pripremiti kožu za sunce. Preparate sa betakarotenom treba početi uzimati već u proleće pa tako kožu pripremiti za sunce „iznutra“. Kod jakog svrabeža i alergija akutno se mogu uzimati antishistaminci koji ublažavaju simptome ali ne leče samu bolest.

Postoje tri vrste alergije na sunce:

1. Fotoalergijska reakcija – imunološka reakcija nešto sporija nego ostale, stvara se fotoalergeni ekcem. Neretko i neki lekovi mogu izazvati ovu reakciju.

2. Fototoksična reakcija – nastaje nakon direktnog kontakta sa fotosenzibiliranim supstancama u kombinaciji sa sunčanjem, npr. kada koža dođe u kontakt sa biljkama koje sadrže psolarene (limun) i istovremeno je izložena udaru sunčevih zraka


3. Idiopatska svetlosna dermoza – postoje dva tipa ove alergije, polimorfna svetlosna dermatoza-hronična nepodnošljivost UVA zraka, osip obično izgleda kao ubod insekta i retka solarna utikarija.

Saveti

Prvo izaberite proizvode koji najbolje odgovaraju vašem tipu kože, i njima negujte telo. Nega treba da bude lagane strukture (fluid ili sprej), sa što više prirodnih sastojaka. Premasne kreme začepljuju pore i još više pogoršavaju simptome.
Zaštita od sunca neka bude sa visokim faktorom i UV filterom, jer UVA zraci izazivaju većinu reakcija.
Nemojte se direktno izlagati suncu od 11 do 17h, odeća neka vam bude od prironih materijala, lagana i providna, a šešir za glavu je obavezan.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka