Kako se nositi sa letnjom vrućinom

14. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Lifestyle, Zdravlje   //   No Comment

summer_heat_businessOsećajte se bolje, vedrije i sveže za vreme vrućih letnjih sati

Nepodnošljiva letnja vrućina svakim danom nas sve više iznenađuje. Stepeni toplote rastu, dok kapljice znoja i volje padaju niz naše lice. Žurimo se da što pre obavimo dnevne obaveze kako bismo stigli među hladne zidove stana ili u prostoriju rashlađenu klimom.

Tokom dana lovimo najviše hlada, no bez obzira koliko nam uspeva da se sakrijemo od sunca, ono je i dalje stvarno nepodnošljivo. Dok na vrelom asfaltu sve više ostajemo bez vazduha pitamo se hoće li toj groznoj vrućini i sparini ikada doći i kraj, i šta možemo da učinimo da je barem malo ublažimo. Sledi nekoliko saveta kako se osećati bolje, vedrije i sveže za vreme vrućih letnjih sati…

Tuš – Najlepše je kada, nakon naporne šetnje gradom ili shopinga, stanemo pod hladan tuš, te kapljice osveže naša, od sunca uzavrela, tela. No istuširamo li se hladnim tušem, ono će nam samo prividno pružiti osećaj svežine, te već nekoliko minuta nakon toga već će nam opet biti vruće. Međutim, istuširamo li se toplom ili mlakom vodom, izlazak iz kade ili tuša pružiće kontra efekat, što znači da ćemo se osećati puno svežije nego nakon hladnog tuša. Naime, telo se pod toplom vodom navikne na toplotu, te nakon izlaska reaguje na promenu temperature, što znači da ga upravo tim malim trikom možemo prevariti kako bismo dobili na svežini.

Voda
– Gde god da idete ponesite sa sobom flašicu vode. Iako vas već dugi niz meseci učimo da pijete i nosite vodu sa sobom gde god krenuli, sada je vreme da to i učinite. Letnje sparine samo će isušiti naš organizam koji vrlo lako može dehidrirati pod suncem.

Krema
– Nakon tuširanja namažite se osvežavajućom, hidratantnom kremom koja čuva vašu kožu od isušenja te na dodir stvara ugodan rashlađujući utisak. Danas se u prodavnicama može naći raznolikih krema različitih mirisa i sastojaka. Odaberite onu koja vam najviše odgovara i uživajte u osveženju koje vam donosi hidratacija.

Sprej za rashlađivanje
– Ne toliko popularna, ali jedna od najnovijih inovacija na tržištu. U toplim letnjim danima odlično dođe kao prenosna stvarčica za trenutno rashlađenje. Dok čekamo javni prevoz, dok šetamo na suncu ili pijemo kafu u kafiću. Naime, radi se o bočici-spreju koja ne može biti jednostavnija za korišćenje. Otvorimo je i poprskamo po licu i rukama tu veličanstvenu tekućinu tropskog ili neutralnog mirisa. Sledeće što osećamo je voćni rashlađujući užitak za koji poželimo da traje zauvek.

Šeširi – Ok, naočare su in, složićemo se, no šeširi su ponovno u modi! Osim što daju damski izgled, takođe štite naše lice od prodornog sunca. Razne boje, veličine, oblici, mašnice i materijal ovde su da ih odaberete po izboru te prošetate gradom

Ishrana
– Da, i ishrana je važna. Hranimo li naše telo brzom hranom, čipsom, čokoladom i ostalim nezdravim namirnicama, posebno leti, ne treba da se čudimo što nam je toliko vruće! Zapamtite, to je vaše telo i sigurno nije zaslužilo da ga tako terorišete. Tokom toplih dana organizam traži sveže povrće, i puno voća bogatog vitaminima. Isprobajte razno sezonsko voće i uživajte u osveženju.

Kretanje –Da bi sprečili kišu znoja tokom dana obogaćenog suncem, svakako je dobro ubaciti vežbanje u svakodnevni raspored. Osećaćete se bolje, a s obzirom da ste tokom kretanja potrošili određene masnoća i kalorije, vaše telo tokom vrućina neće lučiti toliko znoja koliko inače troši.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka