Lažni parfem? Razotkrijte uljeza!

8. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Parfemi, Trendovi   //   No Comment

U današnje vreme, neki su parfemi postali luksuz za koji smo spremni izdvojiti i nekoliko hiljada dinara. Oni mogu biti naš zaštitni znak, ali što je sa prevarantima koji nam prodaju maglu pod dizajnersko ime?

Ne samo da su lažni parfemi štetni za naš novčanik, nego oni mogu biti štetni i za naše zdravlje. Hemikalije koje se u njima nalaze ne moraju nužno biti one koje su navedene na deklaraciji, pa tako mogu ostaviti podsetnicu u obliku crvenila, osipa ili iritacije delikatne kože vrata.

Obratite pažnju na parfeme koje kupujete i naučite uočiti uljeza!

 

    • Svoje parfeme uvek kupujte u parfimeriji, nipošto na tržnici, okretištu tramvaja ili prodavnici sa  raznoraznom robom (tzv. od igle do lokomotive). Osobe koje mirise prodaju na ulici nipošto nisu pouzdani izvori.

 

 

    • Pažljivo pregledajte pakovanje: kako je celofan zamotan, je li kutija oštećena i odgovara li kutiji u kojoj inače dolazi ta vrsta mirisa.

 

 

    • Celofan ne bi smeo biti zgužvan, a trebao bi biti tesno zamotan oko kutijice.

 

 

    • Pogledajte deklaraciju i pročitajte koja je zemlja porekla. Jednako tako, obratite pažnju na slova kojima je ime parfema napisano i kojima je ispisana deklaracija. Velike kuće ne mogu  dozvoliti gramatičke ili štamparske greške.

 

 

    • Bočice u kojima dolaze parfemi pravo su malo umetničko delo. Svaka je posebna i specifičnog je izgleda, koji je teško kopirati uspešno. Ako redovno koristite određeni miris, sigurno znate kako bi njegova bočica trebala ležati u vašoj ruci i kakvog je tačno oblika. Obratite pažnju na njen dizajn, debljinu, pa čak i boju kojom je obojena.

 

 

    • Ako parfem ne kupujete prvi put, lako ćete otkriti radi li se o “pravom” ili lažnom jednostavnim mirisanjem. Većina lažnjaka ima sličan miris originalu, međutim, njihova se prava priroda vrlo brzo može razotkriti jer obično nedostaju određene note zbog kojih se u kratkom vremenu izgubi njihov pravi miris.

 

 

    • Originalni parfemi sastoje se od tri note: gornje, srednje i bazne, a lažni mirisi obično nemaju onu baznu. Lažni će parfem brzo ispariti.

 

 

    • Posvetite pažnju samoj tečnosti. Ona ne bi smela biti konzistencije koje podseća na ulje i nipošto ne sme ostavljati trag na koži.

 

Ako kupujete parfem preko interneta, dobro se raspitajte je li neto imao iskustva sa tom kompanijom. Proverite na forumu kako taj sajt posluje i jesu li pređašnji korisnici zadovoljni ili nisu. Jedino ćete se tako osigurati i imati i jare i pare.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka