Koji sport najbrže topi kilograme

5. Aug. 2010.   //   Autor:   //   Fitnes, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Mnogi misli da višak suvišnih kilograma mogu da reše isključivo dijetama, ali stručnjaci upozoravaju da su vežbe ključne kada govorimo o zdravom mršavljenju.

Ko želi da izgubi dva, do dva i po kilograma nedeljno, mora dnevno da potroši 1.000 kalorija. Na primer, tako što bi svakog dana trčao veoma brzim tempom neprekidno dva sata. To je veliki izazov čak i za one koje su u savršenoj kondiciji.

girl_red_db
Realno je očekivati da kroz fizičku aktivnost nedeljno potrošimo od pola do jednog kilograma, što možemo da postignemo i ako jedan do dva sata dnevno upražnjavamo umerenu ili malo težu fizičku aktivnost.
"Pri tom ne moramo da brojimo kalorije, jedino je važno da ne preterujemo sa konzumiranjem hrane", kaže iskusni fizioterapeut i trener Oliver Šmitlajn iz Minhena.

Pre nego što počnete da primenjujete program redovne fizičke aktivnosti, treba da obavite detaljan pregled i posavetujete se sa lekarom. Kod osoba sa velikim viškom kilograma ili zdravstvenim problemima određene vrste sportova mogu da budu kontraproduktivne.
Početnicima se preporučuje trening u intervalima: u načelu, opterećenje treba da bude umereno, sa kraćim fazama tokom kojih će telo biti izloženo većem naporu, čak i do granica njegovih mogućnosti. Posle nekoliko nedelja učinak će se automatski povećavati, a da pri tom nećemo morati da ulažemo veliki fizički napor.

 

Džoging

Početnici bi trebalo da treniraju u intervalima: pet minuta brzog hodanja, 30 sekundi sprinta, pa onda ponovo brzo hodanje. Postepeno treba produžavati brže faze i povećavati brzinu u sporijim intervalima. Savet: trening će biti delotvorniji ako trčite po različitim terenima i uzbrdo.
Ova vrsta treninga nije pogodna za osobe sa oboljenjima motoričkog sistema, kao ni za one sa prevelikim viškom kilograma, pošto su prilikom udara stopala u zemlju zglobovi i kičma previše opterećeni. Oni trening treba da započnu brzom šetnjom ili nordijskim hodanjem.
Trčanjem se utroši oko 500 kalorija, koliko sadrže jedan late makijato (0,25 l) i jedan mali mafin.

Plivanje


Ko se u vodi samo brčka, sigurno neće oslabiti. Da bi to postigao, moraće malo više da se potrudi, to jest da brzim tempom pliva nekoliko dužina, po mogućstvu, različitim stilovima naizmenično.
Prednost ovog sporta je i to što je pogodan i za osobe koje imaju veliki višak kilograma i koje su u veoma lošoj kondiciji.
Savet: gimnastika u vodi, akvadžoging i akvabik pojačavaju efekat. Sportsko plivanje utroši oko 550 kalorija, koliko ima u 100 g prženog kikirikija.

Vožnja bicikla

Bicikl uvek možete da vozite: na putu do posla, kada idete u kupovinu, u slobodno vreme ili dok ste na odmoru. Ovaj sport može lako da se uklopi u dnevni raspored. Osim toga, utiče na uspostavljanje psihofizičke ravnoteže.
Trebalo bi da imate kacigu da biste opasnost od povrede glave sveli na minimum. Savet: sedište treba da bude udobno i podešeno tako da prilikom okretanja pedala možete potpuno da ispružite nogu.
Vozeći bicikl sagorećete oko 450 kalorija, što odgovara polovini pice, piše "Blic".

Igre loptom


Bilo da je reč o rukometu, odbojci ili fudbalu – činjenica je da igre s loptom sagorevaju mnoštvo kalorija, treniraju mišiće i ligamente i poboljšavaju koordinaciju pokreta. Prednost ovih sportova je u tome što kroz igru potpuno zaboravljamo na fizički napor.
Za ove sportove su vam neophodne dobre patike kako ne biste naprezali zglobove. Savet: najzabavnije je u grupi. Saigrače ćete bez problema naći na sportskom igralištu ili ako se učlanite u neki klub.
Igre loptom troše oko 600 kalorija, što odgovara jednom parčetu torte sa šlagom.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka