Pilula za jutro posle

15. Aug. 2010.   //   Autor:   //   Menstruacija, Sex, Trudnoća, Zdravlje   //   No Comment

Za vanrednu jednokratnu zaštitu nakon rizičnog odnosa koristi se “pilula za jutro posle” čije ime je Postinor 2. U kutiji Postinor 2 nalaze se 2 tablete od kojih se jedna uzima odmah nakon rizičnog odnosa (nikako kasnije od 72h nakon istog), a druga 12 sati nakon prve.


Obzirom da je uspesnost Postinora 75% te postoji 25% mogucnosti da do neželjene trudnoće ipak dođe, savetuje se da nakon krvarenja posetite ginekologa radi isključenja trudnoće. Menstruacija če se pojaviti u uobičajeno vreme, koji dan ranije ili do 10 dana kasnije. Međutim, svaki izostanak menstruacije duzi od 7-10 dana zahteva hitnu posetu ginekologu u cilju utvrđivanja/isključivanja trudnoće. Zbog količine hormona u te 2 pilule Postinora (količina koja odgovara kolicini hormona u 8 kontraceptivnih pilula koje se popiju tokom 8 dana), mogućnosti umanjenja efekta pri češćem primenjivanju kao i mogućoj pojavi iregularnih krvarenja, Postinor se ne moze koristiti kao kontinuirani vid kontracepcije već se za to preporucuje jedan od najpouzdanijih nacina kontracepcije, upravo kontraceptivna pilula koju možete započeti prvog dana menstruacije posle ginekološke kontrole.


Navešću pilule koje savetujemo i koje podjednako pouzdano štite od neželjene trudnoće a razlikuju se po režimu korišćenja i dodatnim efektima koji ti mogu biti korisni:
Yaz – novija pilula u režimu 24/4 sa drospirenonom. Novi režim sa kraćim intervalom bez hormona smanjuje hormonske fluktuacije povezane sa menstrualnim ciklusom. Yaz je jedina pilula sa dokazanim dejstvom na premenstraulnu disforiju tj. izražene emocionalne i fizičke premenstrualne simptome. Takodje pruža mogućnost lečenja umerenih akni. Zahvaljujući drospirenonu, nema zadržavanja tečnosti i dobijanja u telesnoj težini. 4 placebo pilule pomoći će ti da se lakše stekneš rutinu u korišćenju, naročito ako prvi put počinješ da koristiš pilulu.Logest, Mercilon – pilule sa vrlo niskom dozom estradiola.
Jeanine – pilula sa kozmetičkim efektom na kožu i kosu.
Diane 35– terapija umerenih do teških formi akni i maljavosti uz dodatni kontraceptivni efekat.
Microgynon, Legravan – pilule za zreliju životnu dob.


Yaz, Logest, Mercilon, Legravan i Diane 35 možeš uz lekarski recept kupiti uz participaciju dela cene.
Pre početka korišćenja pilule poseti ginekologa radi donošenja konačne odluke o izboru pilule. Ginekolog će u razgovoru sa tobom isključiti eventualne kontraindikacije i daće ti osnovne informacije o metodi i korišćenju. U toj poseti nije obavezno uraditi ginekološki pregled ali su redovni pregledi svakako bitni ne samo zbog korišćenja pilule već i za očuvanje tvog reproduktivnog zdravlja.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka