Ne brinite zbog strija na grudima

26. Sep. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Zdravlje   //   No Comment

Iako su često u centru pažnje, mnoge žene ne znaju mnoge važne činjenice o grudima. Nemački lekari su izdvojili samo neke za koje su smatrali da mogu bitno da se odraze na zdravlje.
Uvek su različite veličine: Ljudsko telo je asimetrično, pa desna strana nikad ne izgleda potpuno jednako kao i leva. Isto se odnosi i na grudi. Ovaj fenomen se u medicini naziva anisomastija. Uzrok je neravnomerna prokrvljenost krvnih sudova dojki, usled čega u tkivo dospeva različita količina hormona. S vremenom se, međutim, veličina leve i desne dojke uglavnom usklade.


Strije su normalna pojava: One ne izgledaju lepo, ali nisu opasne. Svetle linije (strije) pojavljuju se kada dojke naglo rastu – u pubertetu, tokom trudnoće ili kada se ugojimo. Loša vest je što ove pukotine na koži spadaju u kategoriju ožiljaka i zauvek ostaju na koži. Raspitajte se kod dermatologa koju kremu da koristite da biste sprečili da se pojave.


Na grudima mogu da se pojave bubuljice: I na grudima mogu da se pojave miteseri i bubuljice, a razlog je u tome što se u delu između dojki nalaze lojne žlezde. Što su grudi veće, to se između njih stvara više znoja – idealno tlo za razmnožavanje bakterija, koje doprinose nastanku bubuljica. Savet: Ako je reč o aknama, odmah se javite lekaru, a obične bubuljice tretirajte gelom za umivanje sa benzoil-peroksidom, stavljajte obloge od kamilice ili koristite specijalne kreme koje ublažavaju upale i pijte čaj od koprive.


Male grudi nisu prepreka dojenju: Male grudi se, doduše, sastoje od manje masnog tkiva, ali je količina tkiva u kojem se proizvodi mleko podjednako velika, a jedino je to važno za dojenje.
Bolovi u grudima mogu da ukažu na probleme sa srcem: Ukoliko vas grudi bole iako nemate menstruaciju, uzroci mogu biti različiti: srčane tegobe, problemi s vratnim delom kičme, pleuritis (upala membrane koja obavija pluća), rak dojke, upala nerava, promene na kičmi ili rebrima, oboljenja štitne žlezde ili nedostatak vitamina E, B1 ili B6.


Većina žena nosi neodgovarajući grudnjak: Istraživanja pokazuju da veliki broj žena nosi grudnjak koji im ne odgovara po veličini. Posledice mogu biti bolovi u leđima, kao i istezanje tkiva dojki.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka