Zašto je zdravo laneno seme?

6. Sep. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Zdravlje   //   No Comment

Laneno seme se upotrebljava u ishrani zbog toga što je bogatoomega-3 masnim kiselinama koje su se pokazale kao moćan saveznik u borbi protiv bolesti srca i određenih tipova kancera.
Laneno seme i ulje lanenog semena se mogu nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Kašičica lanenog semena u čaši jogurta svakog jutra, ili kašika lanenog ulja umesto veštačkog dresinga preko salate može učiniti čuda za zdravlje vašeg srca, kože, kose, noktiju, kao i poboljšanje celokupnog imunog sistema. Laneno seme i ulje od njega imaju sledeće primene:
* deluju anti-inflamatorno kod čireva i lupusa;
* razbijaju kamen u žučnoj kesi;
* ojačavaju kosu, nokte i kožu i pomažu zaceljivanju lezija na koži;
* pomažu kod čišćenja akni, rozacee, ekcema, psorijaze i čak čine da opekotine od sunca brže zarastu;
* olakšavaju probleme sa zatvorom;
* regulišu raspoloženje i smanjuju tendenciju prema depresiji.

lanenoseme

Dokazano je da laneno seme treba uključiti i u ishranu beba. Većina pedijatara savetuje majkama da počnu sa uvođenjem lanenog semena u bebinu ishranu od osmog meseca života i to u količini od dve kafene kašičice dnevno (uz doručak i ručak).
Ulje od lanenog semena se mora držati u neprovidnoj flaši i na niskoj temperaturi. Nemojte ga koristiti u kuvanju jer toplota uništava njegove blagotvorne efekte. Neki ljudi su alergični na laneno seme, tako da ako imate tendencije ka alergijama izazvanih hranom, konsultujte se sa lekarom i budite pažljivi prilikom prve upotrebe bilo semena, bilo ulja od lana.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka