Saveti frizera: Ofarbajte sede kao profesionalac

7. Oct. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

Poznata beogradska frizerka Rajka Radović otkriva vam tajne svog zanata i objašnjava kako se farba seda kosa

Starije dame znaju koliko je seda kosa komplikovana za održavanje. Sede vlasi nije lako prekriti farbom jer su keratinske pločice sasušene, teže se otvaraju i samim tim slabije primaju boju. Koliko se boja teško prima, toliko se lako ispira.

Opet, seda kao podloga za farbanje menja nijansu odabrane boje tako da farbom koju ste ranije koristili nećete postići isti efekat kao i kad niste bili sedi. Uz sve to, nismo u jednakoj meri posedeli na svim delovima glave, pa se često dešava da posle svojeručnog farbanja ispadnemo šareni.

 

A od penzije nije lako odvojiti za frizera. Zato je frizerka Rajka Radović, saradnica našeg magazina, odlučila da vam otkrije tajne svog zanata i pomogne vam da se ofarbate same baš kao da ste išle kod frizera.

U SVAKU BOJU DODAJTE MALO SMEĐE


Ako svoje sede želite da pokrijete nekom plavom nijansom, ne smete koristiti samo jednu farbu jer ćete dobiti neprirodnu nijansu sa žućkastim primesama. Kako bi boja vaše kose delovala prirodno, morate da mešate boje. Evo kako se to radi:
– Na tubu farbe dodajte tri-četiri centimetra neke smeđe ili lešnik boje.
– Obavezno koristite jači hidrogen. Preporučuje se devetoprocentni, ali ako imate gustu kosu i debelu vlas, onda odaberite 12-procentni hidrogen.

Za farbanje sedih potrebno je duplo više boje nego hidrogena. Na primer, u 60 grama boje dodajte 30 grama hidrogena.
– Ako se farbate u neku crvenu nijansu, u pola tube farbe dodajte centimetar i po do dva neke smeđe boje. Ovim koktelom namažite prednji deo glave, gde ima više sedih. U drugu posudu rastvorite drugu polovinu tube bez dodataka smeđe boje jer pozadi ima manje sedih, tako da je podloga drugačija. Tako će vam boja biti ujednačena.
– Ako farba ima vrlo mali procenat amonijaka, ona neće pokriti sede.
– Ako imate minival ili ste prirodno kovrdžavi, boja će se brže ispirati, pa je na dve nedelje osvežite kolor-šamponom bez amonijaka s troprocentnim hidrogenom.

POSLE FARBANJA NE PERITE KOSU ŠAMPONOM


Da bi seda kosa dobro primila boju, operite kosu šamponom pre farbanja, zatim je prosušite, pa nanesite farbu. Nakon 40 minuta kosu samo isperite mlakom vodom, utrljajte balzam i isperite ga nakon desetak minuta. U prvih 48 sati posle bojenja pigmenti su nepostojani, a šampon ih otvara, pa se može desiti da sva boja završi u kadi umesto na glavi. Već posle dva dana možete normalno da perete kosu.
– Kupujte šampone na kojima piše da su za bojenu kosu.
– Dobro rastrljajte šampon između dlanova. Prvo ga utrljajte u zadnji deo glave, gde je kosa manje seda, pa ga povlačite napred. Tako će, kad dospe na prednji deo glave, koji je više sed, biti u blažoj koncentraciji i manje će vam isprati boju.
– Nemojte da koristite previše šampona. Za kosu srednje dužine dovoljno je oko tri kapi.

FARBAJTE SE U SVETLIJE NIJANSE


Kada su krenule sede, već smo u godinama kada ne treba insistirati na previše dugoj, ravnoj i tamnoj kosi. Najbolje su srednje ili kraće frizure, krupni minival i feniranje koje daje volumen. Birajte svetlije nijanse jer ćete izgledati nekoliko godina mlađe, a crno i tamnosmeđe zaboravite.
Ako imate mogućnosti, jednom u četiri meseca idite frizeru na senčenje, tako postići prirodniju boju i veći volumen. Međutim, ako ne možete to da priuštite, ne pokušavajte sami da radite pramenove. Biće dovoljno da se ofarbate na mesec dana po našem uputstvu.

STAVLJAJTE AMPULE I PAKOVANJA


Sedoj kosi nedostaje vlaga, elastičnost i sjaj, pa povremeno kupite profesionalna pakovanja i ampule u nekom frizerskom salonu.
Ako vam je kosa jako suva, priuštite joj jednom nedeljno profesionalne preparate, a ako je normalna, biće dovoljno da to uradite jednom mesečno. U međuvremenu koristite uobičajena pakovanja kojih ima u svim parfimerijama i drogerijama.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka