Kako potpuno prirodno izlečiti prehladu

25. Dec. 2010.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Danas postoje tablete za sve moguće i nemoguće bolove i bolesti. Reklame će prodati svaki lek. Naš organizam bi se ipak odlučio za prirodni način. Ako želite prirodno lečiti prehladu, ne  morate ići dalje od svoje kuće.

Čini se da je trend lečenja prirodnim preparatima postao sve popularniji. Istraživanje sprovedeno u Europi od strane kompanije Nielson i Asscociation oft the European Self Medication Industry (AESGP) pokazalo je da se sve više ljudi okreće starim poznatim prirodnim receptima, a sve manje konzumiraju lekove.

Preparati iz kućne radinosti su popularni ne samo zato što su jeftini nego zato što nemaju neželjenih nuspojava. Koji prirodni načini lečenja stvarno pomažu?

Kupka za stopala zaustavlja prehladu

1Kada se promrzli vratite kući, a ne osećate svoje noge, najbolje pomaže topla kupka za noge. Virusi ne vole visoke temperature. Kroz visoku temperaturu vode podiže se ujedno i temperatura našeg tela, što ne pomaže razvoju virusa. Na taj način je moguće u samom startu zaustaviti razvoj prehlade.
Napunite kadu ili posudu vodom koja je zagrejana na 35 stepeni. Stavite svoja stopala u kupku i nakon 10 minuta ulijte vruće vode koja je zagrejana na 41 stepen. Ostavite noge pet minuta u vodi i nakon toga navucite tople čarape.
Ova metoda nije prikladna za malu decu, kao ni za osobe koje imaju problema sa srčanim i venskim bolestima. Takođe izbegavajte ovu metodu ako već imate visoku temperaturu jer će te na taj način samo dodatno opteretiti svoj organizam.

Senf protiv prehlade
Senf se rado koristi i van ishrane. Njegova ljuta eterična ulja odlična su za cirkulaciju, dezinfikuju i pomažu organizmu u borbi protiv stvaranja šlajma u grlu. U kupki za stopala pomaže protiv prehlade i glavobolje. A odličan je i za olakšavanje kašlja, curenje nosa i protiv bronhitisa.

U velikoj posudi u vodi od 38 stepeni dodajte dve supene kašike brašna od senfa. Deset minuta držite stopala u vodi. Međutim ako vas počinju peći noge ili koža postaje crvena, stopala možete izvaditi i ranije. Kako bi temperatura ostala postojana, dodajte tople vode. Nakon toga noge isperite vodom, nanesite hranjivu kremu i navucite tople čarape.

Ako senf nanosite na prsa i vrat, mešajte 100 do 200 grama brašna od senfa s vrućom vodom sve dok ne dobijete gustu smesu. Smesu namažite na kuhinjsku krpu i nanesite je na grudi ili leđa i pokrijte peškirom. Kako biste izbegli moguće iritacije, kožu namažite pre nanošenja vazelinom. Smesu ne smete držati duže od deset minuta. Ako osetite peckanje kože ili uočite jako crvenilo, smesu odmah uklonite i kožu namažite uljem lavande ili maslinovim uljem.

Brašno od senfa je jako ljuto i može oštetiti kožu. Zbog toga posmatrajte reakciju svoje kože, a ne smete ga nanositi ako imate ikakvih povreda i rana na koži i patite od kožnih bolesti. Takođe, senf nemojte koristiti nad decom mlađom od pet godina.

Svemoguća pileća supa

Pileća supa je pravi melem za organizam, a to su dokazala i brojna medicinska istraživanja. Pravi je  štit od virusa, a njeni sastojci su odlični za podizanje imuniteta. Supu trebate jesti toplu, ali pripazite da nije prevruća. Dnevno pojedite minimalno jedan do dva tanjira ukusne supe.

Đumbir protiv kašlja i glavobolje
Poput pileće supe, đumbir je multitalent. Odličan je protiv hladnoće, olakšava suvi kašalj i odličan je u borbi protiv nakupljenog šlajma. Njegova eterična ulja ublažuju upalu grla, a deluje poput aspirina, pomaže protiv glavobolje i migrene.
U 250 ml vruće vode dodajte dve čajne kašike sveže naribanog đumbira i ostavite deset minuta. Nakon toga krpu natopite smesom i nanesite na grudi ili leđa. Ostavite da deluje oko sat vremena, a postupak ponovite još jednom tokom dana. Đumbir nema nuspojava, ali trudnice trebaju biti oprezne.

Tečnost

2Tokom prehlade je važno piti puno tečnosti, ali novija istraživanja su pokazala da kod određenih oboljenja, poput upale pluća i bronhitisa, previše tečnosti može biti opasno. Unosite normalnu količinu tečnosti, oko dve litre tokom dana je dovoljno.

Sirup od luka
Luk dezinfikuje, a njegova eterična ulja su odlična u borbi protiv nakupljenog šlajma, bolova u ušima i kašlja. Iseckajte dve do tri glavice luka i zalijte ih medom. Ostavite prekrivene oko pet sati. Nakon toga iscedite smesu u posudicu i tokom dana svaka dva sata konzumirajte jednu čajnu kašiku takozvanog sirupa od luka.

Sok od kruške za suvi kašalj
Sok od kruške odličan je protiv šlajma i upale disajnih puteva. Kompot od krušaka izvrsno leči i suvi kašalj. Sok ugrejte i konzumirajte dve do četiri šolje tokom dana.

Lavanda za lakše disanje
Ulje lavande ne miriše samo lepo, nego je odlično u borbi protiv bolesti disajnih organa. Eterična ulja umiruju bronhije, olakšavaju iskašljavanje i deluju protiv šlajma. Jednostavno pomešajte dve do tri kapi lavandinog ulja s jednom supenom kašikom suncokretovog ili maslinovog ulja. Smesu raspodelite ravnomerno na krpu i zagrejte je (mikrotalasna, termofor). Krpu stavite na grudi, fiksirajte uz pomoć vunenog šala i ostavite da deluje dva sata.

So za upaljeno grlo
Voda u koju ste dodali so dezinfikuje, a nakupljeni virusi ne vole ovu mešavinu. Ujedno, slana voda ublažuje bolove. Jednostavno u 250 ml tople vode dodajte jednu čajnu kašikicu soli i  grgućite mešavinu pet do šest puta dnevno. Tečnost nemojte piti.

Luk protiv bolova u ušima
Sveži luk je odličan za ublažavanje bolova u ušima. Iseckajte usitno dve do tri glavice luka i kratko ih ugrejte na tavi kako bi se oslobodila eterična ulja. Naseckani luk stavite u čistu krpu koju stavite na bolno uvo. Fiksirajte krpu uz pomoć kape ili trake za kosu. Smesu možete naneti toplu ili hladnu, zavisno kako obolelom odgovara, a stavljajte je tri puta dnevno po jedan sat.

Ulje mente protiv glavobolje
Ulje mente odlično je u borbi protiv glavobolje, a to su dokazala i brojna istraživanja. Pošto menta hladi kožu, mišići se opuštaju i dolazi do bolje cirkulacije. Nanesite uz pomoć  prstiju par kapi ulja i umasirajte ga na čelo i područje slepoočnica. Izbegavajte kontakt s očima i nemojte ulje mente koristiti ako imate alergije i osetljivu kožu.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka