Rešite se ružnog zadaha

21. Mar. 2011.   //   Autor:   //   Zdravlje, Zubi   //   No Comment

Neprijatan zadah je i dalje jedna od tema o kojima se izbegava razgovor, iako prema istraživanjima svaka druga osoba ima probleme sa neprijatnim mirisom iz usta.


Njega mogu uzrokovati različiti činioci poput upaljenog zubnog mesa, nepravilne ishrane, nedijagnostifikovanog dijabetesa, hronične upale sinusa ili bolesne jetre, ali najčešći razlog je ipak nepravilna higijena.

 

Kontrola kiselosti
Ako sumnjate da je i vama zadah neprijatan, posetite stomatologa da vam proveri kiselost i nivo sumpora u usnoj šupljini, ali brzi test možete da uradite i sami. Jezikom liznite kožu i ostavite 15. sekundi da se osuši. Nakon toga, kožu pomirišite, ako je miris neprijatan verovatno je takav i vaš zadah. Drugi način je mirisanje daha. Duboko udahnite i prekrijte usta rukama. Zatim izdahnite i udahnite kroz nos kako biste omirisali sopstveni dah. Ukoliko postoji sumnja da loš zadah dolazi iz nosa, isti postupak možete uraditi i izdisanjem kroz nos.

 

Voda i zeleni čaj
Piće takođe pomaže sprečavanju isušivanja usta, a zeleni čaj je najbolja tečnost za očuvanje zdravlja zuba i higijene usta. Zeleni čaj obiluje antioksidansima koji leče oštećeno zubno meso.

 

Bakterije na jeziku
Kada operete zube, vaš posao nije gotov. Na jeziku se nalazi najveći broj bakterija koje uzrokuju neprijatan zadah. Da biste uklonili bakterije, jezik takođe iščetkajte najobičnijom četkicom za zube i pastom. Idealno je da za zube i jezik koristite različite četkice kako bakterije s jezika ne biste direktno preneli na zube i desni.

 

Loše namirnice
Nažalost, postoje određene vrste namirnica koje će nezavisno od vaše oralne higijene uzrokovati neprijatan zadah iz usta. Ovi sastojci se prenose kroz krvotok do pluća i svaki izdah čine neprijatnim. Takve namirnice su crveno meso, mahunarke i određeno korenasto povrće, poput crnog i belog luka.


Svež peršun za prijatan dah
Žvakanje svežeg peršuna nalazi se visoko na lestvici prirodnih lekova protiv neprijatnog zadaha. Peršun je bogat hlorofilom, zelenim pigmentom koji je moćan osveživač zadaha. U pomoć vam može priskočiti i ulje nane. Ovo ulje je veoma delotvorno za uništavanje bakterija i prijatne je arome, a dovoljno je da svakodnevno nanesete samo nekoliko kapi ulja nane na jezik.

Dentalni problemi
Međutim, ako znate da je neprijatan miris iz usta uzrokovan problemima sa zubima, prvo što morate da uradite je da posetite stomatologa, koji će vam popraviti kvarne zube i ukloniti uzročnike neprijatnosti. Često uzrok neprijatnog zadaha može da bude i kamenac koji se nakuplja na površini zuba. Dobra zubna higijena, koja podrazumeva pranje zuba najmanje dva puta dnevno i ispiranje usne šupljine, neophodna je za uklanjanje problema sa kamencom. Nažalost, najčešće ovaj postupak nije dovoljan, pa je potrebno da zubar mehanički odstrani problem.

 

 

Žvake sa ksilitolom
Gume za žvakanje sa ksilitolom takođe mogu biti od velike pomoći. Ksilitol je prirodni zaslađivač koji pomaže u sprečavanju nastanka zubnog kamenca. Ksilitol podstiče lučenje pljuvačke koja je sama po sebi dobra u borbi protiv neprijatnog zadaha. Što je vaša usna šupljina suvlja, to je bolja podloga za razvoj bakterija i zadah postaje neprijatniji.

 

Kvalitetne namirnice
Hrana bogata antioksidansima i vitaminom C neophodna je za zdravo zubno meso. Suplement koenzima Q10 takođe je vrlo koristan za lečenje oštećenog zubnog mesa. Namirnice koje obiluju vitaminom C su uglavnom biljnog porekla, a prednjače jabuke, citrusi, paprika i većina voća i povrća.

Savet plus: Koliko god se trudili da održite dah svežim, ukoliko pušite, nema pomoći.

Na koji način se vi rešavate ružnog zadaha?

Izvor:Alo

O autoru :