Zašto je zdrav zeleni čaj?

21. Mar. 2011.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   1 comment

Zeleni čaj dobija se obradom listova čajne biljke Camellia sinensis – visokog žbuna sa sitnim, sjajnim, nazubljenim listićima. Biljka se obrađuje parom i suši na vazduhu da se ne bi uništili enzimi.


Blagotvorno dejstvo
Ovaj napitak sadrži dragocene supstance kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamin C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalijum, magnezijum, koji imaju diuretička svojstva.
Veoma je moćan antioksidant jer sprečava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, kardiovaskularnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti telo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje nivo holesterola u krvi. Delotvoran je i protiv upala, reguliše rad štitne žlezde, deluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, regeneriše jetru.

Poboljšava pamćenje
Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, zbog čega čovek brže povezuje misli. Time se povećava sposobnost pamćenja, poboljšavaju koncentracija, motivacija i izdržljivost, a  intelektualni rad postaje lakši i uspešniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštititi moždane ćelije od šetnih procesa koji prate Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest.

Ubrzava metabolizam i topi masti
Flavonoidi iz zelenog čaja, naročito katehin, sprečavaju štetno dejstvo slobodnih radikala koji su najodgovorniji za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava eliminaciju viška tečnosti i zajedno sa kofeinom stimuliše lipolizu, pospešuje eliminaciju masti i pokreće metabolizam. Nedavna istraživanja na univerzitetu u Ženevi potvrdila su da aktivna svojstva zelenog čaja značajno utiču na smanjenje dnevnog unosa kalorija. Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva ovog blagotvornog napitka, punu kašičicu listova sipati u 170 – 200 ml klučale vode i ostaviti da odstoji dva do četiri minuta, ne duže, jer mu se tako gubi stimulativni efekat. Procediti i piti po šolju čaja ujutru tokom doručka i po podne (da bi se podstakla drenaža). Jedna šoljica čaja na dan dovoljna je doza zelenog čaja koja može da podstakne drenažu tkiva i izbaci višak tečnosti iz organizma.

Štiti od raka
Zeleni čaj sprečava nastavak i napredovanje raka. Katehini kojim obiluje ovaj napitak sprečavaju delovanje enzima urokinaze, odgovornog za zamenu zdravih ćelija kanceroznim. Kada je urokinaza blokirana, ćelije raka izumiru jer gube izvor belančevina. Japanski naučnici otkrili su da je zeleni čaj efikasan u prevenciji raka jednjaka i dojke, sprečava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba obolelih od malignih bolesti. Antioksidanti koje sadrži mogu zaštititi i od promena strukture DNA uzrokovanih štetnim uticajem UV zraka, pa se u poslednje vreme intenzivno radi na formulama krema sa sastojcima zelenog čaja koje su dobra zaštita od karcinoma kože.

Podmlađuje
Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i sprečava njeno isušivanje. Tri šolje dnevno mogu pomoći koži da se oporavi od štetnog dejstva sunčevih zraka. Iz tog razloga zeleni čaj sve češće je jedan od glavnih sastojaka brojnih kozmetičkih proizvoda.

Ublažava alergije
Rezultati naučnih istraživanja pokazali su da redovna upotreba zelenog čaja može doneti olakšanje osobama koje pate od alergija. Istraživači u Japanu identifikovali su sastojak zelenog čaja koji blokira ključni receptor ćelije uključen u nastanak alergijskog odgovora.

Svaka vrsta zelenog čaja ima određena svojstva
Zeleni čaj možete da kupite u gotovo svakom supermarketu, u filter-vrećicama. Takođe, pojedine prodavnice zdrave hrane prodaju ga u obliku praha (način pripreme: dve kašičice praha preliti  vrućom ali ne ključalom vodom). Osim napitka, postoje i granule ili kapsule zelenog čaja koje sadrže veće doze aktivnih polifenola.
Gun Powder“  je jak kineski zeleni čaj sa lipolitičkim i diuretskim svojstvima. Sušeni listići biljke od koje se ovaj napitak spravlja uvijeni su u loptice i liče na barutne kuglice, pa otuda i njegov naziv.
Assam Green“ je indijski zeleni čaj koji snažno podstiče fiziološki proces pročišćavanja i ima snažna drenažna svojstva.
Bancha“ je japanski zeleni čaj bogat gvožđem, kalcijumom i vitaminom A, koji jačaju organizam.
Gyokuro“ na japanskom jeziku znači „nežne kapi rose“, a reč je o vrsti zelenog čaja koji je bogat vitaminom C i antioksidantima i idealan je za stimulaciju metabolizma.
Matcha“ je japanski zeleni čaj u prahu. Sprečava starenje ćelija i obnavlja tonus kože, a sadrži 10 puta više antioksidanata nego običan zeleni čaj.

Da li vi pijete zeleni caj?Da li ste primetili neke bitne promene u organizmu otkad ga pijete?

Izvor:L&Z

O autoru :