Istopite kilograme – dok spavate

19. Jun. 2011.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Nije promocija neke čudotvorne kreme ili pilule, već Papa dijeta koja je bazirana na principu odvajanja hrane. Tvorac ove dijete je doktor Detlef Papa, internista čija je ideja da bi trebalo da uvek razdvajamo ugljene hidrate i belančevine životinjskog porekla, jer telo u suprotnom luči insulina koji, utiče da telo skladišti masti. Ako razdvajamo namirnice prilikom obroka, mršavićemo dok – spavamo.

Telo ne miruje za vreme spavanja: poznato je da se većina regenerativnih procesa događa upravo za vreme odmora, a telo za te potrebe troši mnogo energije iz masnih naslaga. Zato je važno da se preko dana spreči preveliko lučenje insulina odvajanjem namirnica različitog porekla i izbegavanjem ugljenih hidrata satima pre spavanja.

getty_rm_photo_of_woman_sleeping
Detlef Papa savetuje tri glavna obroka dnevno između kojih je pet sati razlike, a ne preporučuje grickanje ili užinu između obroka da bi se smirila želudačna kiselina. Ova pauza je prilično problematična za mnoge, kao i navika da se obeduje ujutro, a ne predveče. Ako ste baš gladni, Papa preporučuje da stišate potrebu niskokaloričnim napitkom, kriškom nemasnog sira, prirodnim jogurtom ili sa do pet komada orašastih plodova.
Doručak je baziran na namirnicama sa ugljenim hidratima: žitarice, hleb, marmelada, med. Zabranjeni su: mleko, jogurt, sir, jaja i meso.
Za ručak je dopuštena kombinacija ugljenih hidrata i belančevina. Kombinacije su: povrće i krompiri, riba i riža, testenina i meso. Pravilo je da bi belančevina trebalo da bude više nego ugljenih hidrata.
Da biste uveče snizili nivo insulina, za večeru možete jesti ribu i meso, mlečne proizvode i jaja u kombinaciji sa salatom i povrćem. Izbegavajte da jedete kad se smrkne i nipošto se ne približavajte ugljenim hidratima.
Papa naglašava da, pored, dijete, važnu ulogu ima bavljenje sportom ili bar pokušajte da se što više krećete. Najbolje vreme za fizičke aktivnosti su, prema njegovom mišljenju, između 16 do 20 časova.

Izvor: Smedia

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka