Alkohol više šteti mozgu žena

24. Jul. 2011.   //   Autor:   //   Zanimljivosti, Zdravlje   //   No Comment

Naučnici s Kalifornijskih univerziteta (UCSD) u San Diegu i Stanfordu istraživali su mozak 95 mladih žena od kojih je četrdest učestvovalo u pijankama (najmanje četiri čaše zaredom za mladu ženu, pet za muškarce).

Aktivnost nekoliko područja u mozgu, posebno sposobnost obraćanja pažnje,koncentracije i pamćenja, smanjenja je nakon pijanki kod devojaka koje piju alkohol u odnosu na devojke koje nikada ne piju alkohol, objašnjava Susan Tapert, profesorka psihijatrije u Stanfordu i koautrka studije. – To ukazuje da bi devojke mogle biti posebno osetljive na negativne učinke preterane konzumacije alkohola, smatra profesorka Susan Tapert.

Zašto je ženski mozak osetljiviji na alkohol od muškog? Zato što razvoj njihovog mozga  izgleda da prednjači za godinu ili dve ispred mozga momaka, objašnjava Susan Tapert. U istom dobu, oštecenja su dakle teža. Među ostalim zaključcima, studija spominje hormonalne razlike između polova, sporiji metabolizam kod devojaka kao i više masnih ćelija na prosečno manju težinu.

Izvor: 24sata

O autoru :