Posvetite Pažnju Zubima

30. Oct. 2011.   //   Autor:   //   Zdravlje, Zubi   //   No Comment

Deca se različito ponašaju za vreme, kad im izbijaju zubi. Neka mnogo sline, žvaću predmete, svašta strpaju u usta, uznemireni su, puno plaču, malo spavaju.
Nekad se smatralo da izbijanje zauba prouzrokuje proliv, temperaturu prehladu, medjutim to nije tačno. Za vreme izbijanja zuba (denticija) smanjuje se otpornost organizma, pa deca lakše oboljevaju. Zato za vreme denticija roditelji treba da olakšaju tegobe. Dati detetu nešto, što voli žvakati, to jest od prikladne gume, plastični predmet, drveni ili platneni.
Ovi predmeti ne mogu stvarati povredu. Važno je znati da krune mlečnih zuba stvaraju u desnima pre rodjenja drugim rečima nastaju iz hrane koju majka uzima za vreme trudnoće.
Za razvoj zuba su neophodni sledeći sastojci:
-Kalcijum i fosfor
-Vitamin D (riblje ulje i sunčevo svetlo)
-Vitamin C (voćni sokovi,paprika , paradajz, kupus)
-Vitamin A
-Neki vitamini iz grupe B
-Unos dosta belančevina
Trajni zubi se javljaju tek oko šeste godine života, stvaraju se već nekoliko meseci nakon rodjenja. Zato treba pripaziti na unos raznih vitamina, belančevina.
Važno je preporučiti da bebi peremo zube četkicom, čim izbijaju prvi kutnjaci. To je vreme oko godinu i po dana. Treba nabaviti četkicu za zube, dečiju pastu, čašu sve posebno. Naučiti ga da sam pere svoje zube. Glavna svrha pranje zuba je uklanjanje ostataka hrane izmedju zuba. Najbolje je to uraditi nakon obroka, ali je najvažnije pranje zuba pre spavanja, jer usta miruje a slina sporo izlučuje.
Savet roditeljima je da posle 3-e godine života, dete treba svakih šest meseci odvesti kod zubara, čim se otkrijae oštećenje, spasava zube i dete se manje trpi. Pogotovo ako ima zdrave zube, najviše se isplati ići zubaru iz dva razloga:
-Sigurni ste da su zubi zdravi
-Dete se navikne da ide zubaru bez straha
Pogrešno je misliti da mlečnim zubima ne treba voditi brigu, jer oni svakako ispadaju. Pokvareni zub uzrokuje bol, može dovesti do upale vilice. Isto treba brinuti za njih kao i za trajne zube. Oni se poljavljuju u šestoj godini zubi koji krivo rastu mogu se kasnije ispraviti a to odredjuje zubar. Potrebno je u zabavištu, školi organizovano ići, na sistemetske preglede to je u domenu vaspitačice, učiteljice. Treba se dogovoriti sa stomatologom pa ceo razred da prisustvuje zubarskom pregledom.Tu prisustvuju i deca, čiji roditelji malo brinu o zdravlju zuba.
Izvor:Bolesno Dete

O autoru :