Temperatura deteta

3. Nov. 2011.   //   Autor:   //   Bebe, Zdravlje   //   No Comment

Temperatura tela je nestalna i menja se prema promenama spoljašnje sredine. Nedonošče je osetljivo na hladnoću i sklon je hipotermiji .Do toga dvodi čitav niz faktora nedovoljna produkcija toplote,slabo rezvijeni mehanizam za odžavanje toplote.Nerazvijenost termoregulacionog sistema.
Kada je izloženo povišenoj temperaturi spoljašne sredine,reaguje naglim skokom povišenjem temperature tela (hipertermija).Kod novorodjenčeta temperatura se meri u čmaru,normalne vrednosti su:od 36,5-37,5 celziusovih stepeni.
Ako se poveća tempratura mimo ove granice na gore čak i do 40 C stepeni, odmah treba posumnjati da je dete bolesno.
U kućnoj apoteci uvek svaki roditelj mora imati lekove protiv temperature, u zavisnosti od deteta da li će koristiti svećice -supozitorije sirup ili tablete.
Najčešći uzrok pojave temperature je perhlada.Tada je dete uznemireno plače, curi joj nos, bez apetita, pa čak i povraća.Prehlada je često u kombinaciji sa zapaljenjem ždrela (faringitis) tada postoji bol u grlu naročito prilikom gutanja.
Najblagotvorniji lokalni lek je ispiranje koja sadrži soli i razni dzinficiensi zatim sredstva protiv temperature (simptomatska terapija) u težim slučajevima lečenje kod pedijatra sa antibioticima.Ponekad nelečljivo zapaljenje ždrela, dovodi do zapaljenja srednjeg uha (otitis media).Kod zapaljenja sredjeg uha beba ima temperaturu, plače, bol u ušima, može čak da povraća ili da ima proliv.Lečenje se sprovodi strogo ambulantno.
Eržebet Albahari

O autoru :