Aromaterapija miris koji leči

19. Jul. 2013.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Aromoterapija je metoda stara nekoliko hiljada godina u kojoj se koriste mirisi lekovitog bilja. Blagodarno delovanje mirisa na čoveka, na njegova osećanja, raspoloženje, na telo i dušu, se koristilo ne samo za lečenje bolesnih, već i u kozmetici i prilikom različitih verskih običaja i rituala…
aromaterapija
Miris aromatičnih ulja na nas deluje preko čula mirisa na različite načine u zavisnosti od vrste biljke.U epitelu nosne šupljine se kod čoveka nalazi 5-10 miliona ćelija čula mirisa koje su u stanju da razlikuju stotine različitih mirisa. Specifičnost nervnih ćelija epitela u nosu jeste sposobnost da se obnavljaju iz novih ćelija koje se stvaraju svakih 30- 40 dana. Miris se obradjuje u onom delu mozga koji je tesno povezan sa osećanjima, pamćenjem i ponašanjem čoveka.

Moderna aromoterapija, uključujući i naziv, je počela da se razvija 20-tih godina prošlog veka u Francuskoj. Pod aromoterapijom u užem smislu reči se podrazumeva korišćenje aromatičnih materija biljnog porekla, tzv. eteričnih ulja. To su nepostojane materije složene hemijske strukture koje se često sastoje od nekoliko stotina sastavnih elemenata. One ne deluju lekovito samo posredstvom hemijskih materija, već i pomoću nagomilane sunčeve energije i emitovanjem odredjenih elektromagnetskih vibracija. To je razlog zbog čega za aromoterapiju nisu pogodne nikakve sintetičke zamene za biljne mirise koje čak često izazivaju i alergije.

Koncentrat eteričnih ulja se dobija iz različitih delova biljke, pre svega metodom destilacije vodenom parom (ulje eukaliputusa, nane, žalfije) ili presovanjem na hladnom (citrusna ulja). Za njihovo dobijanje je neophodna ogromna količina biljnih delova, npr. za jednu kap ružinog ulja potrebno je do 30 ružinh cvetova. Danas se industrijskim putem dobija oko 200 vrsta esencijalnih biljnih ulja. Ona se, osim u aromoterapiji, koriste i u prehrambenoj industriji. Kod nas se primena aromoterapije u medicini nalazi u povojima, dok je u Engleskoj, SAD, Kanadi, Nemačkoj, Švajcarskoj, Australiji i drugim zemljama veoma tražena. U Francuskoj, koja se smatra kolevkom aromoterapije, postoje četiri specijalna instituta u kojima lekari mogu da specijaliziraju aromoterapiju, a oko 1500 lekara koristi esencijalna ulja u svojoj praksi.

O autoru :