Za koje kuhinje kažemo da su moderne

23. Oct. 2014.   //   Autor:   //   Lifestyle   //   No Comment

Kuhinja je, kao što mnogi znaju srce jednog doma. To je mesto gde se brzo doručkuje ujutru pre jurnjave na posao i u školu i centar okupljanja na zajedničkom ručku ili večeri u smiraj dana. U ova užurbana vremena kuhinja je od najbogatije prostorije iz doba naših baka postala najpraktičnije mesto gde je za najmanje vremena potreno spremiti najbolje – zdravu i ukusnu hranu za čitavu porodicu. Kako je praktičnost počela da preovlađuje našim životima, tako je nameštaj po meri sve više smenjuje komadni nameštaj u našim domovima. Kuhinje po meri su sve veći trend jer se prostor predviđen za kuhinju, ma kakvih dimenzija i oblika bio, može na pravi način iskoristiti, a snalaženje u takvoj kuhinji postaje komotno i prijatno. Takođe kuhinje po meri pružaju mogućnost izbora i kombinacija različitih materijala i dezena shodno platežnim mogućnostima naručioca. Bez obzira na budžet tako se može izvući maksimum i omogućiti uživanje u blagodetima kuhinje dugi niz godina.

Prvenstveno je potrebno imati u vidu da izgled kuhinje po meri prevashodno zavisi od kvadrature prostorije.  Ipak, želja klijenta se može sprovesti u stvarnost i pored ograničavajućeg prostora. Ono od čega se kreće kod planiranja jedne kuhinje po meri jeste stil koji se želi. Tu postoje određena pravila.

Moderne, klasične i standardne kuhinje po meri

ku2

Standardne kuhinje po meri predstavljaju pravi izazov pri izradi jer je potrebno iskorisiti svaki centimetar prostora. Prilikom izgradnje ili renoviranja stana neophodno je posavetovati se sa majstorom jer treba predvideti stvari kao što su dovod i odvod vode, plan električne instalacije. Standardne kuhinje po meri sastoje se iz više elemenata, tu spadaju viseći elementi, radna ploća sa sudoperom, komode, kao i razne police. Za razliku od modernih kuhinja po meri, kod standardnih radna ploća se postavlja odmah pored sudopere i u neposrednoj blizini kuhinjskih elemenata kao što je šporet. Takođe, radna ploča nije velikih dimenzija kao kod moderne kuhinje po meri. Komode, odnosno ladice za odlaganje posuđa nalaze se ispod radne ploče. U okviru tih komoda postoje i fioke za pribor za jelo.

Klasične kuhinje po meri

Ono što određuje stil ove  kuhinje jeste drvo. Većina elemenata klasične kuhinje po meri izrađena je od drveta – viseći elementi i komode, kao i stolovi, stolice, ostali detalji a ponekad i podovi prostorije. Boje koje preovladavaju u klasičnim kuhinjama su tople i neutralne i tu vlada topla i ugodna atmosfera. Dekorativni detalji kao što su košare, zidni satovi u starinskom stilu, potom posude za začine, cvetni aranžmani i vezene zavese, takođe se mogu naći u jednoj klasičnoj kuhinji. Klasične kuhinje po meri trebalo bi da sadrže sve potrebne i funkcionalne elemente za potpun doživljaj domaće gastronomije, tako da se predviđaju uglavnom za mesta gde ima dovoljno prostora, ali je moguće po meri napraviti razne varijacije.

Moderne kuhinje po meri

Danas se uglavnom sve kuhinje po meri smatraju modernim kuhinjama. Moderna kuhinja po meri odlikuje se  modernim dezenom kuhinjskih elemenata od materijala kao što je medijapan lakiran u određenu boju sa željenim stepenom sjaja i ugradnjom funkcionalnih elemenata koji omogućuju bolju funkcionalnosti u kuhinji.

O autoru :