Minival – kultna frizura osamdesetih

10. Mar. 2015.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa   //   No Comment

Gotovo svaka žena ima svoju priču o najpopularnijoj frizuri osamdesetih – minivalu. Zašto smo bili toliko opsednuti njime i hoće li se ikada vratiti?

70-ih godina prošlog veka minival je doslovce zarazio celi svet, kako ženski tako i muški deo populacije. I filmski i estradni svet takođe je poludeo za trendom kovrdžave kose. Sigurno se sećate stilova Davidea Bowieja, Meg Ryan, Cher, Jon Bon Jovija… nosili su ga svi, od hollywoodskih zvezda do domaćica, a nisu mu odoleli ni mnogi muškarci. Od 70-ih do 90-ih minival je bio neprikosnoveni vladar u svim frizerskim salonima.
Madonnin lagani minival kopirale su žene delom sveta

minival-kultna-frizura-osamdesetih-95871-611x611-201502271407
Minival je danas više urbana legenda nego popularna frizura.

Kako se radi minival?

Kovrdže nastaju slamanjem proteinskih mostova unutar dlake. Danas se koriste proizvodi s manjim udelom tioglikola i bez amonijaka, ali i koji sadrže keratin, kolagen, svilene proteine ili aminokiseline. Na taj način moderni minival čuva teksturu i manje oštećuje kosu nego sa starijim metodama.

minival-kultna-frizura-osamdesetih-95594-611x408-201502241428

Danas više volimo frizure koje možemo menjati
Ne preporučuje se izvođenje minivala na farbanoj, blajhanoj i beljenoj kosi, a smatra se kako se on nikada neće u vratiti modu i postati hit kao što je bio nekad, bez obzira na sav tehnološki napredak.

Žene su ipak te koje odlučuju i nisu još (ili opet) spremne to prihvatiti. Onda danas imaju mogućnost izbora. Zašto bi imale dugotrajan izgled kad svake nedelje ili dana mogu izgledati drugačije? Frizure su procesi koji su aktuelni zbog svoje upotrebljivosti, aktuelnosti ili praktičnosti. Ako imate frizera koji vlada strukom i profesionalnim tretmanom, možete spojiti sve svoje želje s objektivnim mogućnostima i izgledati kako i kada vi to poželite.

Izvor

 

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka