Najčešće zablude iz teretane

26. Jul. 2009.   //   Autor:   //   Celulit, Dijete, Fitnes, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

 

teretanaSkoro svi su uvereni kako dnevno moramo da popijemo vode u količini malo manjoj od one koja stane u manje akumulaciono jezero. To nije tačno. 

Organizam većinu vode uzima iz hrane koju pojedemo, a prosečan čovek izgubi dnevno od četiri do šest čaša vode. Pijte samo kad ste žedni, vaš organizam zna bolje od vas kad mu treba voda, tvrde svetski stručnjaci za fitnes.

Još jedno uvreženo mišljenje glasi da će rastezanje pomoći mišićima posle treninga, nikako pre. Nasuprot ovome, dokazano je kako rastezanje destabilizuje mišiće, što može izazvati povrede, pogotovo ako dižete veliku težinu. Umesto rastezanja, lagano se zagrejte, piše "Politika".

Povrće je zdravo, u tome se svi slažemo. No, izbacivanje cele grupe hrane, bez obzira na to da li ta hrana sadrži zasićene masti ili ne, nije preterano pametno. Meso je, između ostalog, glavni izvor gvožđa, bez koga ne možemo razmišljati bistro, održavati visok nivo energije i uspešno se boriti protiv zaraza.

Pogrešno je i verovanje da posle napornog treninga prija topla voda. Ako želite da smanjite upalu mišića posle treninga, okupajte se u hladnoj vodi. Stvar je vrlo jednostavna, dok vežbate, vaši krvni sudovi se šire i kroz njih prolazi više krvi. Bol u mišićima nastaje jer se u njima taloži mlečna kiselina. Hladnoća sužava krvne sudove i samim tim manje mlečne kiseline dolazi i ostaje u mišićima.

bicikl-teretana-zeneJedna od najčešćih zabluda u teretanama jeste da trčanje i svaki drugi oblik kardio treninga nisu kompatibilni s izgradnjom mišićne mase. Ovo je potpuno pogrešno.

Možete raditi trbušnjake do besvesti i još uvek imati pravi pivski stomak. Stvar je u indeksu telesne težine. Kako biste dobili pločice na trbuhu, prvo morate smanjiti količinu sala, a to se najbolje radi dijetom uz dobar kardio i trening snage. Tri meseca i videćete rezultate.

Sveže voće često dugo putuje do vašeg stola i za to vreme izgubi većinu hranjivih materija, a pogotovo vitamin C, dok se smrznuto voće najčešće zamrzava odmah posle branja i praktično je isto kao kad je ubrano. Zato, kada nemate sveže, jedite zamrznuto.

Izvor : Mondo

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka