Letnje ženske infekcije

12. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Kupaći kostimi, Nega tela, Sex, Zdravlje   //   No Comment
A woman lies on her back on the beach. She is holding up a hard cover book. She is lying on a mat with a rolled up beach towel underneath her head. She is also wearing a straw hat. A pair of flip flops, smart phone and another book are beside her. The sandy beach and ocean are blurred in the background. Copy space is available.

Saveti specijalista ginekologije o prevenciji ženskih bolesti.

Toplina, vlaga, sunce, znojenje, mokri kupaći kostimi i peškiri prava su poslastica za bakterije, viruse, razna gljivična oboljenja i čak razne polne bolesti u letnjem periodu. Upravo zbog svih tih opasnosti koje vrebaju u velikim razmerima, treba obratiti pažnju i voditi računa o ličnoj higijeni.

Da bi se sprečila opasnost od bilo kakve zaraze preporučuje se konsultacija sa lekarom ukoliko se pojave prvi znakovi infekcije.
Odlasci na bazen, vežbanje u raznim sportskim centrima pa tako i u prirodi, mesta su na kojima u letnjem periodu vrebaju razne bakterije i virusi pa se upravo zbog toga upozorava na važnost lične higijene. Toaleti, plaže, bazeni, mesta kroz koje na dnevnoj bazi prođe na stotine ljudi žarišta su raznih mikroorganizama kojima upravo vlaga i toplota pogoduju.

Kao što u narodu kažu ‘bolje sprečiti, negoli lečiti’ tako i specijalista ginekologije i akušerstva upozorava na opasnost mokrih kupaćih kostima i peškira i savetuje kako sprečiti razvoj raznih infekcija:


Prvi korak je pojačana briga o ličnoj higijeni, pa je tako tuširanje nakon mora ili bazena prvi korak u odbrani od vaginalnih infekcija. Vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama, stoga je obavezno skidanje mokrog kupaćeg kostima  pri izlaska iz vode. Pre sedanja na plastične stolice, plažu, ležaljke obavezno je prostiranje peškira jer direktan kontakt kupaćeg kostima nije dovoljna zaštita od virusa i bakterija. Prilikom odlaska na plaže i bazene preporučuje se korišćenje više peškira. Nikako nemojte koristiti isti peškir za brisanje nakon plivanja i tuširanja. Preporučuje se nošenje papuča za vreme tuširanja u zajedničkim kabinama za tuširanje jer su ta mesta žarište raznih bakterija.


Specijalisti takođe ističu i važnost korišćenja raznih sredstava za ličnu intimnu žensku higijenu kao meru borbe protiv raznih infekcija i naglašava važnost pridržavanja uputstva otisnutih na samoj ambalaži.

Odbacivanje odeće od umetnih vlakana i korišćenje intimnog donjeg rublja od prirodnih vlakana može biti prevencija u sprečavanju množenja mikroorganizama. Takođe bi bilo poželjno preusku odeću zameniti laganim  materijalima i modelima.

Postoje razne bolesti koje se prenose na osobu direktnim kontaktom pa ih nije nemoguće preneti  i putem predmeta. Takve bolesti uzrokuju različiti virusi i najučestalije su pojave. Glavni uzročnik je takozvani Humani papiloma virus, poznat kao HPV. Zbog toga se preporučuje što učestalije pranje ruku i korišćenje čistog peškira.

 

Gljivične infekcije


Za vreme telesne rekreacije u teretanama, pa tako i na otvorenom, stručnjaci savetuju izbegavanje nošenja preuske sportske odeće. Najpogodnija mesta za razvoj gljivičnih infekcija su upravo ispod pazuha, dojki i prepona. Takođe, infekcije se mogu preneti i putem peškira pa sve do polnih organa.


Korišćenjem čiste sportske opreme, pamučnih čarapa i papuča, sprečavate pojavljivanje gljivica. U slučaju neprmerenog lečenja gljivica postoji mogućnost širenja na ostale delove tela. Kako biste izbegli pojavu gljivica koje najčešće vrebaju u tuš kabinama i svlačionicama, savetuje se nošenje pamučne odeće i pamučnog donjeg rublja.


Stafilokokne i streptokokne infekcije najučestalije su infekcije današnjice i mogu napasti svaki deo vašega tela.

Polne bolesti


Problem brojnih polnih bolesti i infekcija posebno dolazi do izražaja za vreme letnjg perioda. Kako sunce i more imaju poseban učinak na ljudsko raspoloženje tako dolazi i do pojačanih seksualnih aktivnosti, i polnih odnosa bez adekvatne zaštite.

Glavni uzrok prenošenja polnih bolesti događa se prilikom odbijanja zaštite za vreme seksualnog odnosa, a najučestaliji razlozi su nepostojanje navike korištenja zaštite kondomom pa tako i neinformisanost o sprečavanju širenja bolesti.

U današnje vreme postoje razne metode zaštite protiv polnih bolesti. Kondom kao takav je najučestalija metoda zaštite, i najefikasnija zaštita protiv HIV-a i ostalih polno prenosivih bolesti.


Doktori tvrde da se infekcije puno brže šire kod ženske populacije. Muškarac je u većini slučajeva prenosilac virusa, a ređe zaražen istim.


Hlamidija, Humani papiloma virus i kondilomi, ukoliko se ne leče pod stručnim nadzorom, kod žena izazivaju infekcije koje u najgorem slučaju dovode do raka grlića materice.

Mikroplazma, Hepatitis B i C, Goroneja, sifilis, infekcije hlamidijom i najgori od svih AIDS, izuzetno su opasna oboljenja. Sve te bolesti imaju mogućnost lečenja adekvatnom terapijom, ali činjenica da uvek postoji mogućnost negativnog ishoda dovodi do zapitkivanja samog sebe.


Sprečavanje širenja polnih bolesti upotrebom adekvatne zaštite je, i uvek će biti, najispravniji način zaštite protiv infekcija i virusa koji danas vladaju svetom.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka