Nega lica u 20+, 30+, 40+ …

6. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

Koža je podložna prirodnom procesu starenja koje se kod nekih uoči ranije, a kod nekih kasnije, u zavisnosti  od niza unutrašnjih i spoljašnih faktora, ali i od genetike. Na neke od faktora  ne možete uticati, ali dejstvo nekih faktora možete sprečiti ili barem ublažiti.

 

Kako bismo odložili proces starenja, nastanak i vidljivost bora, kožu lica treba početi negovati još dok nema znakova starenja i bora. Nega kože lica u različitim starosnim dobima ima svoje zakonitosti kojih se treba pridržavati ukoliko želite da zadržite svež i mladalčki izgled što duže.

Nega lica u 20+

U ovom dobu trebalo bi da ste se već oslobodili akni i bubuljica. Pošto je vaša koža mlada za svakodnevnu negu koristite lagane kreme za hidrataciju ili moisturizer-e koji imaju zaštitni faktor SPF15. Naime, najnovija istraživanja su pokazala da UV zraci značajno utiču na starenje kože. Zimi koristite kreme koje imaju zaštitni faktor SPF15, a tokom letnjih meseci kreme sa faktorom SPF25. Birajte kreme koje imaju širi spektar zaštite tj. štite i od UVA (zraci koji utiču na starenje) i UVB zraka (oni koji dovode do opekotina).

Za vas je veoma važna redovna  nege lica koja obuhvata čišćenje, toniranje i negu. U ovom dobru devojke često ne skidaju redovno šminku, što može dovesti do oštećenja kože i prevremenog starenja.

Ako još uvek imate akne, bubuljice ili mitisere, to može biti posledica stresa, hormonske neravnoteže ili nepravilne ishrane. Probajte da koristite neke od sredstava koja su predvidjena za negu kože sa aknama. Ukoliko je vaš problem trajan posetite dermatologa.

Nega lica u 30+

Bezobzira da li ste zaposlena, poslovna žena, mama koja juri po ceo dan ili i jedno i drugo, potrebna vam je kvalitetna nega i svakodnevna rutina koja ne oduzima previše vremena. U ovoj starosnoj dobi vaša koža gubi polako na tonusu i na elastičnosti. Odlučite se za kreme koje hrane vašu kožu. Birajte kreme prema svojoj starosnog dobi i tipu kože. Za skidanje izumrlih ćelija sa površine kože koristite sredstva koja nude microdermoabraziju koja imaja fine, prirodne granule i manje oštećuju kožu od standardnih pilinga.

Za predeo oko očiju koristite serume i antirid kreme.

Ovo je vreme kad je vaša šminka umerenija i svedenija, zato stavite naglasak na negovanom licu i savršenom tenu.

Nega lica u 40+

U 40-im vaša koža gubi na tonusu značajnije, bore su izraženije i ponekad se pojave i pege tj. pigmentacija na licu. Danas na tržištu postoji dosta proizvoda koji uspešno rešavaju problem pigmentacije.

U 40-im žene često imaju osećaj da im je koža suva i dehidrirana. U zavisnosti od tipa kože i stanja, treba koristiti masne i hidrantne kreme. Ukoliko imate masnu i mešovitu kožu ne treba vam dodatna masnoća već antiage kreme koje samo hidriraju. Odlučite se za antiage kreme sa hijaluronskom kiselinom zbog njenog dejstva hidriranja i zadržavanja vode.

Vitamin A, poznat kao retinol, popularan je izbor za antiage kreme i negu starije kože. Retinol potpomaže proizvodnju kolagena i čini vašu kožu mlađom, zategnutijom, nežnijom i sprečava pigmentaciju. Međutim, retinol kod osetljivih osoba može izazvati iritaciju, tako da uvek treba prvo koristiti tester pa tek onda se odlučiti za kremu. Ukoliko koristite kreme sa vitaminom A (retinol) a izlažete se suncu, uvek koristite i kreme koje imaju zaštitni faktor. Retinol podmlađuje kožu pa intenzivnije izlaganje suncu uništava podmlađen, površinski sloj kože.

Za predeo oko očiju koristite serume i antirid kreme.

 

 

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka