Saveti za pravilno održavanje kose

4. Jul. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega   //   No Comment

Pranje kose :


Perite kosu pažljivo najbolje dva puta nedeljno. Da se ne bi spojna mesta pramenova  previše ne opterećuju prilikom pranja kose ne smete je prebacivati preko glave, nego je držite ravno ili prema nazad. Kosu je dobro pre pranja temeljno raščešljati. Kosu perite pod tušem ili kod frizera, naša preporuka je da bar jednom mesečno kosu operete kod frizera sa profesionalnim preparatima. Kosu uvek dobro isperite od šampona i balzama – balzam nikada ne stavljajte od korena.


Sušenje kose :


Nakon pranja kosu nikad nemojte trljati peškirom jer tako je oštečujete i zapetljavate, nego pažljivo istisnite vodu iz nje. Mokre pramenove pažljivo odbojite i u vlažnom stanju posebnom četkom iščešljajte (izbegavajte svako kidanje).

Kosu sušite najpre kod korena i spojnih mesta a tek potom dužinu i vrhove. Ukoliko kosu želite prirodno osušiti savetujemo Vam da ipak koren kose i spojna mesta osušite fenom za kosu.

Četkanje i češljanje kose :


Da bi kosu počeli češljati prvo je treba sortirati. To činite tako da prstima pređete između spojnih mesta i vrhova ( u frizerskom salonu će Vam to najbolje pokazati). Izbegavajte češljanje kose u mokrom stanju.


Kovrdžava kosa :


Kovrdžava kosa ne sme se dnevno češljati jer će se u protivnom iskrzati. Za dnevno održavanje je dovoljno prstima preći preko kose i naneti malo silikona, možete i lagano navlažiti kosu i ponovo oblikovati kosu koliko se da, nikad ne čupajte kosu nego laganim pokretima napravite frizuru koliko kosa dozvoljava.

Ravna kosa :


Ravnu kosu potrebno je raščešljati ujutru i uveče posebnom frizerskom četkom za mokru kosu. Pritom čvrsto držite spojeve kod izrastka i pažljivo bez čupanja, češljajte kosu od vrhova prema izrastu kose. Kosu uvek češljajte profesionalnom četkom za mokru kosu.


Spavanje:


Pre spavanja zavežite kosu u rep. Tako ćete je najbolje zaštititi od trljanja prilikom spavanja i time sprečiti zaplitanje pramenova kose.

Godišnji odmor:


Ako ćete odmor provesti na moru, Vašoj kosi je potrebna dodatna nega. Nakon ronjenja, kupanja jako je važno da kosu  dobro isperete i time odstranite ostatke soli, hlora. Kosu je  leti dobro je tretirati “sun” proizvodima linija koja je namenjena za zaštitu od sunca.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka