Beba u prvim danima

29. Oct. 2011.   //   Autor:   //   Bebe, Zdravlje   //   No Comment

Po dolazku iz porodilišta beba će više spavati ili plakaće zbog premorenosti. Postoji takozvani fiziološki pad telesne težine – kaliranje posle rođenja, što će beba nadoknaditi za desetak
dana. Moguća je i žutica, to je prirodna pojava prilagođavanje na spoljnu sredinu. U tom periodu dajte više prokuvanu vodu, krevetac okrenite prema prozoru, odnosno na svetlost.
Ako žutica duže traje obratite se lekaru. Zbog adaptacije na spoljnu sredinu moguće je perutanje kože i alergijski osip. Kod neke bebice možemo zapaziti i otok mlečnih žlezda, čak i
krvarenje kod devojčica iz vagine i takozvane komedoni to su beličaste sitne tačkice po nosu. Sve ovo je dejstvo majčinih hormona i bez ikakve probleme spontano prolazi nakon dve nedelje. Beba prilikom porođaja može da se povredi na glavici može se primetiti izpupčenje takozvani kefalhaematom. Zatim prelom ključne kosti (između vrata i ramena) što isto spontano zaraste. Ja bih nabrajala i deformitete glave i stopala, jer su u trudnoći bili pritisnuti zidom materice.
Beba može da krivi vrat ne desnu ili levu stranu to se zove torticollis. Takođe može da krivi stopalo unutra, u stranu ili nagore. Ako bilo šta od nabrojanih slučajeva primetite javite se pedijatru, ili čak fizijatru.
Bebina stolica po izlazku iz porodilišta nekoliko dana zelenkasta tj. takozvani mekonijum.Posle dobija zlatno žutu boju, ako je beba na prirodnoj ishrani. U toku dana beba može da ima nekoliko stolica ( u početku pri svakom podoju ) a kasnije da nema čak i četiri do pet dana. Posle trećeg dana ako se ne pojavi stolica dajte bebi na prazan želudac od 30-50 ml. mlake zašećerane vode sa 2-3 kafene kašike šećera, sačekajte 15-tak minuta nakon toga beba može da sisa. Tako se pokrene peristaltika creva. Možemo i nadražiti čmar deteta sa toplomerom odnosno izmerimo telesnu temperaturu. Bebu ne treba navikavati na glicerinske čepiće-svećice, da bih imala stolicu ili na mikroklizme.
Prilikom kupanja, oblačenja pazite da prstima ne pritisnete meko tkivo na glavi iznad čela takozvana fontanela koja treba da zaraste za godinu dana. Ukoliko je fontanela udubljena beba je jako žedna, plačljiva, napeta, razdražljiva treba se javiti lekaru.
Vodi se polemika da li bebi treba dati prokuvanu vodu ako samo sisa ili ne. ” Moje iskustvo pokazuje da je najbolje ponuditi dete “.
Prvih šest nedelja treba dati između dva podoja prokuvanu slatku vodicu tj. 100ml. vode plus jedna kafena kašika šećera. Posle može se izabrati neki bebi čaj tu treba obratiti pažnju na sastav čaja da ne sadrži kima, anisa, komorače jer izazove grčeve u stomaku i stvara nadutost.
Takođe treba strogo voditi računa o pupčaniku, pupčiću. Treba da znamo, da pupčani patrljak otpada do desetog dana, a pupčana rana zaraste za dve nedelje. Povijeni pupčanik se ne kvasi. Pažljivo kupajte bebu u prvim danima, pupčani patrljak prebrišite vaticom natopljenim 3% H2o2 ( hidrogen ) a na gazicu stavite prašak za pupak Dermatol, Bivacyn, Embecyn po vašem izboru ako je pupak suv i nije u zapaljenju, ( crveno ). Kada otpadne pupčani patrljak-pupčana rana treba da je suva. Ukoliko se vlaži ispirajte 3% H2O2 i zaprašite – sušite sa nekom praškom od antibiotika. Ukoliko ste primetili da se stvorio takozvani granulom-( izraslina-vezivno tkivo ) ili čak se upalilo obratite se pedijatru.
Dragi Roditelji:
Vašoj bebi je potrebno puno ljubavi, nežnosti i toplina, pravilna nega i ishrana zatim uredna vakcinacija. Od prvog dana rođenja deteta oslonite se na savete stručnjaka.
Preporučujem vam, da ne primite posetu kod bebe u prvih 40 dana, zbog razne infekcije.
Zabranjeno je pušenje u prostoriji, gde beba boravi.
Uklonite kućne ljubimce iz bebine blizine.
Eržebet Albahari

O autoru :