Kegelove vežbe rešavaju ženske urinarne probleme

3. Sep. 2012.   //   Autor:   //   Trudnoća, Zdravlje   //   No Comment

Jedan od najčešćih uroloških problema kod žena, inkontinencija, odnosno nevoljno oticanje mokraće, leči se vežbama poda male karlice, ali i elektrostimulacijom, klasičnim hirurškim zahvatima i neinvazivnim intervencijama.

Inkontinencija je zdravstveni problem koji nastaje usled slabljenja mišića i vezivnog tkiva karličnog dna, a karakteriše ga nevoljno oticanje urina. Većina žena se s ovim problemom prvi put sreće po ulasku u petu deceniju života, a tegobe s godinama postaju sve izraženije. Na sreću, inkontinencija nije neizlečiva, naročito ako se dijagnoza postavi na vreme, u početnoj fazi. Dijagnoza se postavlja detaljnim razgovorom sa pacijentkinjom, kliničkim pregledom i neophodnim funkcionalnim pretragama.
Konvencionalno lečenje inkontinencije, ali i nove hirurške metode, bili su tema nedavno održanog skupa urologa u Beogradu kojem su prisustvovali vodeći domaći stručnjaci iz ove oblasti, čuveni dr Ervin Kocjančič, profesor sa Univerziteta „Ilinois“ u Čikagu, i prof. dr Bruno Frea, direktor Univerzitetske urološke klinike u Udinama.

TRI TIPA INKONTINENCIJE

– Do slabljenja mišića i vezivnih struktura koje uzrokuje inkontinenciju dolazi tokom trudnoće, usled teškog porođaja, zbog prekomerne telesne težine, u menopauzi, nakon operacija materice i drugih operacija u maloj karlici, konsitucionalne sklonosti… – objašnjava dr Saša Tomović, specijalista urologije iz Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“.

1. Urgentna inkontinencija predstavlja nemogućnost zadržavanja urina u situacijama kada je potreba za mokrenjem neodložna. Tada, ukoliko žena ne stigne ne vreme do toaleta, dolazi do nevoljnog ispuštanja manje količine urina, dodaje doktor.

2. Stres inkontinencija je nevoljno ispuštanje mokraće usled povećanog pritiska u stomaku, kijanja, kašljanja, pri hodanju, trčanju, podizanju tereta… U početku su količine ispuštenog urina male, ali se s godinama povećavaju.

3. Mešovita inkontinencija predstavlja veoma čest i složen problem za dijagnostikovanje i lečenje. To su udružena oba prethodna tipa inkontinencije. 6357_mokrenje_hf

POROĐAJ OPTEREĆUJE BEŠIKU

– Od inkontinencije urina prvenstveno pate žene, jer je njihova karlica drugačija od muške, prilagođena trudnoći i porođaju, i zato što su reproduktivni organi u neposrednom kontaktu sa organima za mokrenje. Spoljašnji mokraćni kanal je kraći od muškog, a trudnoća i porođaji dodatno opterećuju okolna tkiva i organe, pa sve to dovodi do slabljenja mišića karličnog dna i razvoja stres inkontinencije – objašnjava dr Saša Tomović i naglašava da žene s ovim problemom treba da se obrate urologu, a po potrebi i ginekologu.

NOVI ZAHVATI, TRAJNO IZLEČENJE

Kod svih pacijentkinja primenjuje se isti protokol lečenja. Uvek se počinje Kegelovim vežbama i elektrostimulacijom, ponekad su potrebni i specifični lekovi, tzv. antiholinergici. Ukoliko je poboljšanje blago ili neznatno, radi se operacija.
– Do sada je operativno lečenje podrazumevalo klasične zahvate i vanstandardne metode koje su bile minimalno invazivne. Novinu u lečenju inkontinencije predstavlja ugradnja „aris traka“ i specijalnih „novasilk mrežica“. Ugradnjom traka od veštačkih materijala obezbeđuje se potpora karličnom dnu, a sama intervencija traje deset do 15 minuta. Pacijenkinjama s narušenom anatomijom male karlice (spadom dela mokraćne bešike) preporučuje se ugradnja „novasilk mrežica“, kao jedino trajno rešenje. Ova operacija traje od 45 do 60 minuta, a pacijentkinje ostaju u bolnici najduže tri dana – objašnjava dr Tomović i izražava nadu da će se ovi zahvati uskoro obavljati o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje.

NEŠTO MOŽETE DA URADITE I SAME

– Dnevno pijte šest-sedam čaša vode. Višak tečnosti opterećuje bešiku i otežava kontrolu mokrenja, a manjak smanjuje elastičnost bešike.
– Izbegavajte čaj, kafu, sokove i alkohol jer nadražuju mokraćnu bešiku i pojačavaju nagon za mokrenjem.
– Ne pijte ništa dva do četiri sata pre odlaska na spavanje.
– Ukoliko imate višak kilograma, smršajte. Imaćete bolju kontrolu nad mišićima.
– Ukoliko pušite, prestanite. Nikotin smanjuje prokrvljenost organa i podstiče kašalj.
– Nosite pamučni veš i odeću koja se brzo i lako skida pri odlasku u toalet.
– Nosite specijalne uloške koji upijaju urin.

NAUČITE KEGELOVE VEŽBE

Mišići sa dna karlice izuzetno su važni i zato ih treba ojačati specijalnim, Kegelovim vežbama jer se tako makar delimično uspostavlja ili poboljšava kontrola mokrenja. Vežbe su jednostavne, lako se uče i mogu da se rade uvek i na svakom mestu.
Prva vežba
Stisnite mišiće dna karlice, zadržite ih tri sekunde, opustite ih i nakon tri sekunde sve ponovite deset puta. Vežbu treba da radite tri puta dnevno. Postepeno produžavajte vreme zadržavanja mišića.
Druga vežba
Stiskajte i opuštajte mišiće što brže možete. I ovu vežbu radite tri puta dnevno.
Treća vežba
Zamislite da se vozite liftom od prizemlja do petog sprata. Kad „krenete“ počnite lagano da stežete mišiće i postepeno pojačavajte intenzitet, sve do petog sprata. Zatim zamislite da se spuštate i lagano, ravnomerno opuštajte mišiće.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka