Bolje disanje za zdravlje i sreću

27. Jan. 2014.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

U ovom članku ćemo da istražimo tri ključa za optimalno disanje.

Ključ za disanje #1: Optimalno disanje je disanje kroz nozdrve.
Disanje kroz nos je važno jer se vazduh koji udišemo najpre filtrira u našim nosnim kanalima. U svom poznatom tekstu o optimalnom disanju, Nauka disanja, Jogi Rama kaže:

„Nozdrve su dva uska, vijugava kanala, koje sadrže veliki broj oštrih dlačica koje služe kao filter ili sito da bi iz vazduha uklonile nečistoće, itd, koje se izbacuju pri izdisaju. Nozdrve ne samo da služe ovoj važnoj svrsi, već takođe imaju važnu funkciju grejanja udahnutog vazduha.“ (Str. 33, Nauka disanja)

Disanje kroz nozdrve pročišćava i greje vazduh, dok izdisanje kroz nozdrve izbacuje nakupljene nečistoće van vašeg sistema. Zbog svega toga, najbolje je da vežbate disanje kroz nozdrve držeći gotovo uvek zatvorena usta. Izuzeci postoje prilikom jakog naprezanja kada vam je potrebno više kiseonika i prilikom izvesnih tipova izdisaja za pročišćavanje i olakšanje tenzije. Takođe, ako imate zatvor, treba da dišete kroz usta dok zatvor ne prođe.

Jogi Rama nastavlja da objašnjava vežbu uzimanja Potpunog Udaha (Nauka disanja, str. 47). U datoj vežbi on detaljno opisuje šta znači potpuno disati.

disanje

Ključ za disanje #2: Potpuni Udah:
1. Stojte ili sedite u uspravnom položaju. Udišite samo kroz nozdrve. Pri udisaju, zamislite i osetite kako prvo ispunjavate donji deo pluća. Ovo obavlja vaša dijafragma, koja je mišićna opna ispod vaših rebara koja se spušta i vrši blagi pritisak na stomačne organe, gurajući napred zidove abdomena. Zatim ispunite srednji deo vaših pluća, izgurujući donja rebra, grudnu kost i grudi. Zatim ispunite gornji deo pluća podizanjem grudnog koša, uključujući gornjih šest ili sedam pari rebara.
Neprestano udišite , tako da ispunite celi grudni koš od spuštene dijafragme to najvišeg dela grudi sigurnim pokretom.
2. Kratko zadržavajte dah.
3. Polako izdišite, omogućujući grudima i abdomenu da se vrate u prvobitni položaj.
Ako je ovo potpuni prirodni udah, zašto se on jednostavno sam od sebe prirodno ne dešava? Zašto na to moramo da obratimo pažnje?

Kao prvo, kada ste pod stresom ili uplašeni, uobičajeno je da držite pritisak na abdomenu, oko osnove vaših rebara, i na lopaticama. Takođe ćete nastojati da podignete ramena. Ovo ograničava spuštanje vaše dijafragme nadole i stvara viši, plići udah. Visoki, plitki udisaju ne šire vaša pluća do kraja i ne dobijate toliku količinu kiseonika. Zbog toga, dišete brže da bi pokušali da uzmete više vazduha.

Pored toga, kada ste pod stresom, vaše telo aktivira vaš simpatički nervni sistem koji skreće krv u vaše ekstremitete da bi bili spremni na akciju. Ovaj zahtev za povećanom perifernom cirkulacijom dalje povećava zahteve za vaše srce i pluća što dalje povećava vaš puls i broj udisaja.
Vaš fiziološki odgovor na stres može da bude bezopasan u kraćem vremenskom roku, ali kada postane hroničan, vaše disanje se zatvori u ograničen šablon. Za mnoge ljude ograničeno disanje postane normalno. Kao što je opisano u članku iz prošlog meseca, ovo stvara negativnu, spuštajuću spiralu negativnih fizioloških posledica.

Dakle, šta možete da učinite? Možda ćete reći, pa, očigledno, počnite da dišete kroz nozdrve sa Potpunim Udisaju. Da, to bi bilo idealno. Ipak, to nije tako jednostavno. Zašto? Kao prvo, kada pokušate to da uradite, verovatno ćete previše da se potrudite. Verovatno ćete da pokušate da to uradite na ispravan način. Ako već imate hroničnu napregnutost mišića, preteran trud će samo da doda toj napregnutosti i pogoršaće problem.

Ovo nas vodi do trećeg ključa za otključavanje moći disanja:

Ključ za disanje #3: Dopustite i pratite, nemojte da se trudite i silite.
Porazmislite o tome, to je verovatno dobar savet za većinu stvari u životu. Kod disanja taj savet je apsolutno najbitniji.

Da bi se vežbale sve tri tačke koje su gore opisane, odvojte kratke vremenske periode svakog dana (prva stvar koju ćete da uradite ujutru i/ili poslednja stvar koju ćete da uradite naveče su idealni trenuci) i jednostavno obratite pažnju na to kako dišete.

Možete da sednete ili legnete (u početku, ležeći ćete lakše da osetite kako potpuno dišete). Postavite jednu ruku na abdomen a jednu na grudi da bi bolje osetili šta se dešava. Zatvorite usta i oči i dišite samo kroz nos. Dopustite da vaše disanje bude vaše uobičajeno disanje i upamtite kakvo je. Oduprite se potrebi da pokušate da dišete ispravno ili optimalno. Samo posmatrajte način na koji dišete.

Osetite kakav je vaš proces disanja. Da li je sporo ili brzo? Da li je plitko ili duboko? Da li je povezano ili isprekidano? Da li vaša svest požuri i pokuša da ga ispravi? Pokušajte da samo pustite da se desi vaše uobičajeno disanje i učite od njega.

Kako nastavljate da obraćate pažnju, da li se vaše disanje menja? Kakvo je vaše držanje? Da li su vaša ramena podignuta ili spuštena nadole? Da li je vaše lice opušteno? A vaša vilica, oči, ruke, abdomen, i stopala? Kakvo je vaše disanje kada opustite sve delove tela?

Napravite nekoliko namernih, potpunih udisaja kakve je opisao Jogi Rama. Zatim se samo vratite prostom obraćanju pažnje na vaše disanje. Dozvolite da dođe do potpunijih udisaja, a ne da ih forsirate. S vremena na vreme, uzimajte nekoliko namernih, sporih, potpunih udisaja da biste usmerili pažnju i istrenirali telo.

Kada se upoznate postupke tri ključa za optimalno prirodno disanje, možete svesno da udišete potpuno kad god osetite stres ili vam je potrebna pauza da bi se vratili sebi.

O autoru :